Jednu svi imamo u kući: Ove biljke su opasne po zdravlje, naročito dece

Neke biljke pročišćavaju vazduh, ali postoje i one koje su štetne. Nemojte ih držati u sobi gde se deca igraju.

Azaleja
Azaleja koju mnogi vole ima divan cvet, međutim poznato je da u listovima biljaka iz roda rododendrona (kojima pripada azaleja), ima alkaloida koji se koriste za dobijanje nekih opojnih droga. Deca ne bi smela da dodiruju lišće azaleje, a odraslima se savetuje da budu oprezni, jer može da sadrži otrovni sok. Posledice unošenja u telo su obilno lučenje sekreta, osećaj peckanja u ustima i mučnina.Otrovni sok od azaleje u velikim količinama može biti fatalan.

Difenbahija
Difenbahija je jedna od popularnijih biljaka koje se mogu naći u gotovo svakom stanu. Često je stavljaju u dečje sobe, što je velika greška. Ako je list ove biljke oštećen ili slomljen, on izlučuje otrovni sok – supstancu koja može izgoreti sluznicu kože, posebno ako uđe u oči, nos ili usta.Takođe je opasno presađivati difenbahiju priborom za jelo, jer ako se ne opere dobro, otrovni sok može ući u hranu.

Kroton
Još jedna popularna sobna biljka koja vlasnike može neprijatno iznenaditi jeste kroton. Mnogi ga vole zbog ukrasnih listova, ali upravo oni kriju pretnju po zdravlje. Sadrže toksični sok koji ako se proguta može izazvati povraćanje, dijareju i kontaktni dermatitis. Kada ponovo sadite kroton ili brišete njegovo lišće, obavezno nosite rukavice. Ako imate decu, ovu biljku je bolje da ne držite u domu.

Geranijum
Ljudi koji su skloni alergijskim reakcijama moraju biti oprezni sa geranijumima. U početku ova biljka neće dati nikakve neželjene efekte, alergije će se javiti postepeno, a aeroalergeni mogu da prodru u telo. Ponekad se reakcija manifestuje odmah po dodirivanju lišća ili stabljike geranijuma. Čak i ako nijedan član porodice ne pati od alergija, ne bi trebalo da je imate u kući – ako se proguta, može da napravi problem sa varenjem i da poveća viskoznost krvi.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

biljke
Komentari (0)
Dodaj komentar