Kada je pravo vreme za presađivanje biljaka i šta vam je sve potrebno

Ako ste novi u ulozi „roditelja“ sobnih biljka, sigurno vas zanima kako se presađuju biljke u veće saksije, kao i kada je pravo vreme za to.

Možda ste i čuli za izreku „narastu tako brzo“, koja se zapravo koristi kada je reč o deci, ali ljubitelji biljaka vole da se našale i upotrebe je kada govore o svom biljnom carstvu. I zaista, tokom zime čini se da su vaše sobne biljke udvostručile svoju visinu. Presaviđanje biljaka je važno kako bi im se osigurao pravilan rast. U redovima koji slede pokazaćemo vam kako da to sa lakoćom uradite.

ZNACI KOJI VAM GOVORE DA JE BILJCI POTREBNO PRESAĐIVANJE:

korenje biljke se pojavljuje na površini
biljka je „žedna“ više nego obično
listovi su joj postali žuti ili smeđi iako sve radite po protokolu
prošlo je od 12-18 meseci od kad ste je posadili u saksiju u kojoj se sada nalazi
zemlja u kojoj se nalazi je puna insekata

Ako ne primećujete ni jedan od gore nevedenih znakova, to bi značilo da vaša biljka ipak želi još malo da boravi u saksiji u kojoj se trenutno nalazi.

MATERIJAL POTREBAN ZA PRESAĐIVANJE BILJAKA:
saksija za cveće (veća od one u kojoj se sada biljka nalazi)
zemlja za cveće
kamenje lave – opciono
baštenske rukavice
lopatica
makaze za orezivanje
korpa za smeće
stare novine

POSTUPAK
Prekrijte površinu na kojoj ćete raditi starim novinama. Navucite rukavice i izvadite biljku iz stare saksije uklanjajući sa nje većinu starog zemljišta, jer je tokom boravka u njemu u proteklih 12-18 meseci apsorbovala sve hranljive sastojke i spremna je za novo zemljište. Iskoristite korpu za smeće da u nju sipate staru zemlju. Stručnjaci za sadnju biljaka savetuju presađivanje biljaka jednom godišnje kako bi ona napredovala i imala kvalitetno zemljište oko sebe.

Kada budete držali biljku u rukama makazama uklonite sve suve krajeve korenja. Ako vaša saksija nema drenažnu rupu, započnite sadnju stavljanjem kamenja lave na dno, koje ćete zatim prekriti zemljom. Kada ste saksiju ispunili do trćine njene dubine stavite u nju biljku i okružite je zemljom. Iskoristite lopaticu za zemlju kako bi dodali dovoljno zemlje u saksiju. Izbegavajte pritskanje zemlje kako bi vazduh i voda mogli lakše da dopru do korenja biljke.

Sada sledi zalivanje presađene biljke. Pri prvom zalivanju važno je da to radite postepeno, u više navrata dok voda ne prođe kroz dno posude u kojoj stoji saksija. Nakon toga pridržavajte se uobičajenog načina zalivanja.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

biljke
Komentari (0)
Dodaj komentar