Kako najjednostavnije ukloniti maslačak iz bašte: Rešite se korova zauvek

Uprkos tome što ima prelep žuti cvet koji je pravi ukras na svakoj livadi, maslačak je u stvarnosti korov koji može da pravi probleme u održavanju bašte, a otarasiti ga se nije lako.

Svako ko se ikada upustio u zadatak da svoju baštu oslobodi od najezde maslačaka dobro zna da je to zadatak koji nije nimalo jednostavan. Glavni razlog je brzo i lako širenje semena ove biljke, zbog čega i dalje ubrzano raste duž travnjaka.

„Mogu da rastu u skoro svim uslovima i brzo se oporavljaju. Raznosi ih vetar, iz sićušnog dela korena koji ostaje u zemlji čak i kada biljku izvučete“, objašnjava Sonja Kveri, master hortikulture, a prenosi Tportal.hr.

Međutim, osim što kvare izgled besprekorno zelenog travnjaka, maslačak nije baš smetnja u bašti. U stvari, oni mogu biti korisni jer privlače oprašivače i rastu na inače neplodnom tlu, čineći ga propusnijim i potencijalno poželjnijim za sadnju tokom vremena. Takođe možete jesti maslačak i napraviti od njih ukusan dodatak jelima.

„Posebna poslastica su cvetni pupoljci, koji se mogu i kiseliti u sirćetu. Odlična je i kao zamena za blitvu sa krompirom, daje posebno bogat ukus salatama, a može se brati do kasne jeseni. Njegovu gorčinu smanjićemo branjem mladih listova i njihovih vrhova. Na kraju krajeva, gorko je najzdraviji ukus, tako da ne treba zazirati ili štedeti na količini unosa ove biljke u naš sistem za varenje“, rekao je za tportal Anton Rudan, stručnjak za samoniklo bilje.

Kako se otarasiti maslačaka?

Ako ste odlučni da izbacite maslačak iz svoje bašte, stručnjaci naglašavaju da je ključno da ih uklonite kada su u pahuljastom cvetu, jer se tada šire i tada im je koren najtanji.

Uklonite ih pomoću alata

Dubokim kopanjem doći ćete do samog dna korena maslačka, a to je najlakše uz upotrebu alata sa oštrim vrhom.

„Upotrebite nož ili malu lopaticu da uklonite ceo koren“, naglašava Lari Stajn, profesor hortikulture.

Ručno čupanje

Ako odaberete metodu ručnog vučenja, najbolje vreme za to je posle jake kiše koja će natopiti tlo i olakšati ovaj proces.

„Uhvatite maslačak za samo dno stabljike i nežno povucite da biste izvukli ceo koren“, kaže Stajn.

Koristite prirodni herbicid

Prirodni herbicid sirćeta i nekoliko kapi tečnosti za pranje sudova mogu učiniti čuda kada je u pitanju uklanjanje korova iz vašeg dvorišta.

„Smesu prskajte na maslačak oko tri sekunde tako da bude potpuno pokriven, a to radite samo po sunčanom vremenu“, kaže Stajn i dodaje:

‘Ponovo primenite ako je potrebno – ustaljeni maslačak može ponovo da izraste iz korena. Kada koristite ovu tehniku, važno je ne prskati biljke u blizini, koje takođe mogu biti uništene tokom procesa.’

Kako sprečiti povratak maslačaka

Zbog toga koliko brzo se seme maslačka može širiti i koliko duboko koren može da ide, sprečavanje vraćanja maslačka može biti malo nezgodno. Ali postoje neki načini da ih sprečite da ponovo zauzmu vaš travnjak.

„Najefikasniji način da se spreči povratak korova je uklanjanje biljaka i glavica semena pre nego što se ponovo zaseje“, savetuje Stajn. Ali imajte na umu da ovaj proces može biti težak jer je tako lako da loptica semena iz drugog dvorišta uleti u vaše.

Još jedan dobar način da sprečite da maslačak raste u vašoj travi je raspored košenja, odnosno koliko često i koliko temeljno održavate svoj travnjak.

‘Testiranje i menjanje sastava tla takođe može poboljšati zdravlje vaših drugih biljaka, što može smanjiti verovatnoću da se maslačak učvrsti u vašem dvorištu i preuzme vlast’, zaključuje Kveri.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

baštakorovmaslacakvrt
Komentari (4)
Dodaj komentar
  • Lidija

    Maslačak je moćan lek protiv mnogih bolesti. Lepo je imati takvu apoteku na imanju.

  • Seka

    Koren maslacka za karcinom .

  • Sima

    Maslacak nije korov vec lek!!!

    • Ena

      Bas tako. Moja majka pravila med od maslacka.