Nakit će biti kao nov: Uz nekoliko sastojaka koje imate kod kuće napravite čudotvorni rastvor za čišćenje

Srebro je prekrasan materijal za nakit, posuđe i druge ukrase, ali s vremenom može izgubiti sjaj zbog oksidacije i stvaranja tamnih mrlja. Međutim, postoji jednostavan način da vratite sjaj vašem srebru, a sve što vam treba su nekoliko uobičajenih kućanskih predmeta.

Postupak koji se koristi za čišćenje srebra zove se elektroliza, a sastoji se od uporabe hemijske reakcije između srebra, aluminijuma i elektrolita (npr. soli). Rezultat ove reakcije je da se oksidacija srebra prenosi na aluminijum, što čisti srebro bez da ga oštetite.

Evo kako očistiti srebro jednostavnom metodom:

Pripremite posudu ili činiju koja je dovoljno velika da možete staviti srebro koje želite da očistite. Potrebna vam je aluminijumska folija, vruća voda, soda bikarbona i so. Pokrijte dno posude aluminijumskom folijom, postavite srebro koje želite da očistite preko folije i dodajte kašiku sode bikarbone i soli u posudu.

Dodajte dovoljno ključale vode u posudu da prekrije srebro. Oprezno promešajte smesu i pustite da se rastvor ohladi.

Nakon otprilike 10 minuta, izvadite srebro iz posude, isperite ga hladnom vodom i obrišite krpom ili mekanom krpom kako biste uklonili preostalu foliju i vratili sjaj srebru, prenosi Klik.hr.

Ovaj postupak je bezbedan za upotrebu na svim vrstama srebra, uključujući nakit, posuđe i pribor za jelo. Međutim, nemojte koristiti ovu metodu na srebru s dragim kamenjem ili biserima, jer to može oštetiti drugi materijal.Ukratko, elektroliza je jednostavan i efikasan način za čišćenje srebra kod kuće, a sve što vam treba su aluminijumska folija, soda bikarbona, so i ključala voda. Probajte ovu metodu sledeći put kada želite da vratite sjaj vašem srebru.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

čišćenjerastvorsrebro
Komentari (0)
Dodaj komentar