Napravite 4 male izmene prilikom kuvanja, uštedećete i struju i novac

Male izmene mogu smanjiti potrošnju energije prilikom kuvanja bez ugrožavanja kvaliteta obroka. Ako napravite sledeće četiri stvari sigurno ćete uštedeti na energiji koju trošite prilikom kuvanja.

Usaglasite posuđe s onim jelom koje pripremate

Veličinu lonca, šerpe, tiganja ili pleha zskladite s veličinom vašeg obroka kako biste povećali efikasnost. Ispečete li jaje u velikom tiganju ili pripremate sva jela zasebno u mikrotalasnoj – trošite puno više struje nego što je potrebno.

Ali ako trebate da napravite samo jedno jelo, pokušajte koristiti mikrotalasnu pećnicu umjesto klasične.

Korišćenjem lonca za kuvanje promjera od 15 cm na ringli od 20 cm gubite do 40 odsto proizvedene toplote. Na ovaj način bacate novac, isto kao što to radite i u slučaju da vam tiganj ili lonac imaju neravno (zaobljeno) dno koje onemogućava ravnomernu raspodelu toplote po dnu lonca.

Lonci za kuvanje s bakarnim dnom takođe se zagrevaju brže od drugih, stoga sledeći put kad se odlučite da kupite novo posuđe – razmislite o ovoj opciji.

Na kraju, koristite staklene ili keramičke posude kad god možete, jer možete smanjiti temperaturu pećnice za 25 stepeni bez produžavanja vremena koje je potrebno da pripremite hranu.

Koristite poklopce
Prilikom kuvanja koristite poklopce. To će zadržati toplotu unutar posuđa za kuvanje i omogućiti da se hrana brže skuva, kraće vreme – manja potrošnja. Male promene stvaraju veće razlike.

Slično tome, nemojte svaki čas gledati u svoju rernu otvarajući vrata dok se peče hrana. Temperatura padne za 25 stepeni svaki put kad to učinite.

Pecite i više jela istovremeno.

Kad god je moguće, u pećnici bi odjednom mogli da pečete više jela. Ili se odlučite za pripremu raznih složenaca koje ćete napraviti u vatrostalnim posudama i iskoristiti najviše toplote za najmanju cenu.

Sve sastojke obradite pre pripreme obroka
Pre nego što uključite blender ili fritezu, proverite jesu li svi vaši sastojci oprani, naseckani, odvojeni, poslagani – što god je potrebno za brzi i glatki posao s električnim uređajem. Neka vaši uređaji budu isključeni dok vam ne zatrebaju ili upotrebite pametni razvodnik kako biste ih isključili.

Odmrzavajte hranu u hladnjaku nekoliko sati umesto da za to koristite mikrotalasnu pećnicu, a pećnicu prethodno zagrijte tek kad ste spremni za pečenje kako ne bi bila vruća dok vi još pripremate sve što nameravate peći u njoj. Par minuta pre kraja pečenja, slobodno možete ugasiti pećnicu i ostaviti hranu u njoj da se do kraja ispeče.

Uz zatvorena vrata ili poklopac, temperatura bi i dalje trebala ostati dovoljno visoka da se vaša hrana nastavi peći do kraja.

Održavajte ploče na plamenicima i rerne čistim

Veoma je bitno da metalne ploče iznad plamenika budu čiste jer se tako toplota reflektuje prema gore, povećavajući energetsku efikasnost. Očistite celu pećnicu i ploču za kuvanje pre pripreme velikih obroka kako biste smanjili nakupljanje i prljavštinu koja bi mogla smanjiti njihovu efikasnost. Tako ćete uštedjeti na struji – i novcu, piše Lifehacker.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

ušteda strujekuvanje
Komentari (0)
Dodaj komentar