Nisu soda i sirće: Ove 3 moćne stvari čiste kadu i tuš kao od šale

Kako bez mnogo muke i ribanja ukloniti nečistoće, nakupljene bakterije i masnoće sa sanitarija?

Jedan od omiljenih recepata u svakom domu za čišćenje tuš-kabine, kade i lavaboa svakako je mešavina sode bikarbone i limuna ili makar sirćeta.

Međutim, u nekim slučajevima čak ni ove čarobne mešavine ne daju rezultate, a svi bismo, ako je moguće, rado izbegli „teške“ hemikalije. Kako efikasno i brzo usijati sanitarije i ukloniti bakterije?

Boraks

Jedno od sve popularnijih sredstava je boraks, odnosno natrijum-tetraborat, so borne kiseline koja je obično u obliku belog praha.

Preporučuje se da se njime pospu kada i dno tuš-kabine i da se mrlje potom lagano protrljaju vlažnom četkom. Ipak, imajte na umu da ovo nije dobro rešenje za vrata tuš-kabine.

Ulje

Mnoge domaćice za vrata koriste i obično suncokretovo ulje – sipaju ga u sprej-bocu i dobro našpricaju vrata tuš-kabine, potom ostave petnaestak minuta da deluje, a zatim obrišu i pokupe višak masnoće ubrusom ili starim peškirom.

Sirće + deterdžent

Jedno od boljih rešenja je i mešavina deterdženta za pranje posuđa i sirćeta, a prednost ove tečnosti je to što se njome čiste i vrata kabine i samo dno.

Zagrejte sirće tek toliko da bude vruće, ne i da proključa, a zatim ga pomeštajte s jednakom količinom deterdženta, sipajte u sprej-bočicu i dobro promućkajte. Nakon što pospete uprljanu površinu, ostavite da odstoji desetak minuta, a potom obrišite sunerom ili četkom. Ovom mešavinom može se čisititi i sudopera, pločice u kuhinji ili kupatilu, bilo koja površina na kojoj je prljavština „uporna“.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

kadakupatilotus
Komentari (1)
Dodaj komentar
  • Micha

    Zar nije lakše za 300 dinara kupiti gotov proizvod .kućna hemija nije nikog ubila.