Od neprijatelja do željene hrane: Ova NAMIRNICA čini čuda za telo

Stavovi o ulozi jaja u ishrani drastično su se promenili poslednjih decenija. Tradicionalno, jaja su se smatrala odličnim, ali veoma jeftinim izvorom esencijalnih hranljivih materija, a ljudi su podsticani da konzumiraju jaja na dnevnoj bazi. Otuda svima nama poznat slogan: „Svako jutro jedno jaje daje telu snagu“.

Međutim, već sredinom sedamdesetih godina prošlog veka preporuke su se promenile tako da se više ne preporučuje dnevna konzumacija jaja, već se čak predlaže i njihov manji unos. To je posledica činjenice da je jaje, tačnije žumance, bogat izvor holesterola.

Pre nekoliko godina jaja su, doduše, stidljivo počela da se vraćaju na vrh liste nutritivno vrednih namirnica, pa nutricionisti danas preporučuju jaja u svakodnevnoj ishrani.

Štiti naš mozak

Holin iz jaja obezbeđuje normalnu funkciju moždanih ćelija. Naučno je dokazano da je ovaj nutrijent neophodan za normalno funkcionisanje mozga, a njegov nedostatak može dovesti do oštećenja pamćenja.

Štiti vid

Istraživanja su pokazala da su žumanca bogata luteinom. Ova supstanca je odgovorna za jasan i dobar vid.

Vitamin D pomaže u apsorpciji kalcijuma

Većina nas bi radije odlučila da pojede kuvano jaje nego da popije kašiku ribljeg ulja. Odlična vest je da se u oba slučaja unosi ista količina vitamina D. Vitamin D pomaže u apsorpciji kalcijuma, čime jača kosti i zube.

Foto: unsplash.com/gervele

Vitamini B-kompleksa štite kožu, kosu i jetru

Biotin, vitamin B12 i svarljivi hranljivi proteini doprinose jačanju kose i kože. Fosfolipidi, koji se nalaze u jajima, pomažu u uklanjanju toksina iz jetre.

Smanjen je rizik od kardiovaskularnih bolesti

Istraživanja su pokazala da holesterol iz jaja nije štetan po zdravlje. Takođe inhibira sopstvenu proizvodnju holesterola u telu. Pored toga, jaja sadrže omega-3 masne kiseline, koje smanjuju nivo triglicerida, čime se smanjuje rizik od kardiovaskularnih bolesti.

Planiranje trudnoće

Vitamin B takođe utiče na polne hormone. Vitamin B9 ima drugo ime – folna kiselina. Uz njegovu pomoć formiraju se crvene krvne ćelije i neuralna cev fetusa. Zapamtite, folna kiselina je stoga izuzetno važna za sve žene koje planiraju trudnoću!

Proces starenja

Jaja takođe usporavaju proces starenja. Dokaz se nalazi u istraživanju tima holandskih naučnika. Kod 87 odsto žena između 35 i 40 godina staračke pege su nestale i koža je elastičnija, dok su kod muškaraca bore oko očiju postale prilično zaglađene.

Manji rizik od raka

Holin, koji je toliko neophodan za mozak, takođe smanjuje rizik od raka. Prema istraživanju, žene koje redovno jedu pileća jaja u adolescenciji imaju 18 odsto manji rizik od raka dojke.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

dobro zdravljenamirnicazdravlje
Komentari (0)
Dodaj komentar