Odlični saveti: Evo kako da tokom pranja veša uštedite i struju i vodu

Svi troškovi oko održavanja domaćinstva drastično su porasli, a obavljanje svakodnevnih poslova poput pranja i sušenja odeće postalo je još skuplje.

Prema proizvođaču mašna za pranje veša, Whirlpoolu, prosečna mašina koristi 75 litara vode po pranju. Znamo da je skoro nemoguće da prođe nedelju dana bez uključivanja mašine, ali tolika potrošnja vode je skupa, a uz to je loša i za okolišnu. Imajući to na umu, ovih nekoliko trikova stručnjaka s portala T3 mogu pomoći da uštedite novac na računima za vodu i struju.

Perite hladnom vodom

Prvi savet je da odeću perete na nižoj temperaturi. Pranje odeće hladnom vodom može bitno povećati energetsku efikasnost mašine za veš jer 75-90% energije i vode utrošene na pranje ide na zagrevanje vode. Zato umesto na 40-60° odeću koju možete perite na 30° ili birajte eko ​​podešavanja ako ih mašina ima.

Mnogi ljudi misle da pranje na nižoj temperaturi nije efikasno kao na višoj, ali to je potpuno netačno; ne samo da temeljno pere odeću, već je manja verovatnoća da će hladnija voda uticati na skupljanje tkanine ili ispiranje boje. Sva odeća prikladna je za hladno pranje, ali je za posteljinu, peškire i odeću za teretanu bolje koristiti opcije s višom temperaturom jer predmeti sadrže više bakterija koje hladna voda neće ubiti.

Ograničite pranje

Još jedan način da uštedite jeste da smanjite količinu pranja nedeljno. Pokušajte da se držite na jednome do dva pranja tokom nedelje. Kada je vreme za pranje, perite odeću na najkraćem ciklusu kako biste potrošili manje vode i uštedeli više energije. Zabeleženo je da kraći ciklusi centrifuge manje oštećuju odeću, ali nemojte ni pretrpati bubanj mašine za veš.

Ako prepunite mašinu, terate je i da radi više, a samim tim i troši više energije. Mašina je preopterećena ako morate da gurate stvari da vam stanu u bubanj i ako mašina proizvodi previše buke. Naravno, ne želite ni da trošite previše vode i perete dva puta, pa pokušajte da za svako pranje napunite oko dve trećine bubnja.

Nakvasite odeću pre pranja

Svi smo imali neprijatno iskustvo da je tek oprana odeća iz mašine za veš izašla s naizgled više mrlja nego što ih je bilo pre pranja. Tada moramo još jednom sve da operemo i potrošimo mnogo više vode i energije, što poskupljuje mesečni račun. Ako je odeća posebno prljava ili ima veliku mrlju, natapanje pre nego što je stavite u mašinu smanjuje potrebu za novim pranjem. Ne samo da štedi novac i smanjuje broj pranja, već sprečavate da odeća izbledi, gužva se ili se pocepa.

Pazite na svoje uređaje

Poslednji savet je da održavate svoju mašinu za veš. Uvek je važno, kako bi što duže radili, održavati uređaje u vrhunskom stanju pa mašinu za pranje veša svakako očistite svaka 3 meseca. To možete učiniti korišćenjem sredstva za uklanjanje kamenca kako biste smanjili i sprečili nakupljanje deterdženta i kamenca koji mogu oštetiti unutrašnju mehaniku, a ako nemate sredstvo za uklanjanje kamenca, možete upotrebiti i alkoholno sirće i/ili sodu bikarbonu, i nakon toga mašinu praznu uključiti na pranje na visokoj temperaturi kako biste uklonili prljavštinu u njoj.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

mašinapranjeušteda
Komentari (0)
Dodaj komentar