Odmah ga bacite: Niste ni svesni koje sve bolesti može izazvati sitna ogrebotina na vašem tiganju

Mnogi u kuhinji imaju omiljeni stari tiganj na čijoj površini su se pojavile ogrebotine, ali koji i dalje „sjajno prži“ pa ne vide potrebu da ga zamene novim. Međutim, nisu ni svesni koliko priprema hrane na takvom tiganju može da bude opasna po zdravlje.

Australijsko istraživanje, u kojem su se za merenje mikroskopskih čestica koristili svetlosni talasi, otkrilo je da samo jedna mala ogrebotina na teflonskojm tiganju može dovesti do prave eksplozije toksičnih čestica mikroplastike. PFAS ili perfluoralkilne i polifluoralkilne hemikalije otporne na visoke temperature koriste se za proizvodnju kuhinjskog posuđa, a poslednjih se godina povezuju s nizom zdravstvenih problema uključujući nekoliko vrsta raka, autizam i neplodnost.

Večne hemikalije

Posuđe u čijoj se proizvodnji koristi PFAS toliko je rašireno da je jedno istraživanje iz 2020. pokazalo da čak 99 posto Amerikanaca ima određenu razinu tih hemikalija u krvi. Ono što su otkrili naučnici sa Univerziteta Newcastle u Australiji trebalo bi sve da zabrine, naročito ako se služimo teflonskim posuđem: dovoljna je ogrebotina od špatule ili kašike veličine 5 cm da dođe do otpuštanja 2,3 miliona čestica mikroplastike koje završavaju u hrani koju pripremamo i jedemo.

Kad osoba pojede takvu kontaminiranu hranu, PFAS će dugo ostati u telu s obzirom na to da se vrlo sporo izlučuje mokraćom. Ne čudi da su PFAS nazvane „večnim hemikalijama“ jer je potrebno skoro čitava decenija da se razgrade u telu, a u okolini nikada ne uspevaju da se razgrade. Stručnjaci zato preporučuju izbegavanje upotrebe neprianjajućeg posuđa i upozoravaju da, ako ga već upotrebljavamo, moramo dobro da pazimo koji ćemo kuhinjski pribor koristiti i kako bismo izbegli kontaminaciju hrane.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

tiganjzdravlje
Komentari (0)
Dodaj komentar