Ovaj trik je LAŽ: Nikako ne ubacujte ovo u veš mašinu

Sipati šolju kuvane kafe dok perete odeću u veš mašini, navodno može da pomogne da vaša odeća ostane crna, ali može da nanese više štete vašoj odeći

Sigurno ste bar jednom čuli kako polivanje šoljice kafe dok perete odeću u veš mašini može pomoći da vaša odeća ostane crna. Prema vikiHov-u, nekoliko šoljica kafe ili čaja delujeće kao prirodna boja koja će ojačati i podržati crnu boju vaše odeće kako bi vaša odeća bila tamna.

Dodavanje kafe ciklusu pranja kako bi se sprečilo da odeća izbledi, verovatno će naneti više štete nego koristi, prenosi Apartment Therapi. Iako Laura kaže da dodavanje kafe u ciklus ispiranja može dati efekat da vam roba potamni, to ne mora nužno sprečiti da vam odeća izbledi. U starijim modelima mašina za pranje veša, jedna šolja kafe u ciklusu ispiranja bila bi jako razblažena vodom, tako da čak i ako ste je koristili za mrlje ili uklanjanje mrlja sa odeće, nećete uspeti. Pored toga, upotreba kafe može povećati rizik od mrlja ili oštećenja tkanine.

Drugim rečima, uštedite sebi kafu da biste bili srećni, a ne odeću. Kako zapravo svoju crnu odeću zadržati crnom? Sa pravim sastojcima (u idealnom slučaju ne sa onima u vašoj ostavi) možete održavati tamne boje odeće.

Umesto da u svoju mašinu za pranje posuđa ubacite kafu, Goodman preporučuje da je koristite visokokvalitetni deterdžent. Što god kupili, pazite da deterdžent sadrži čistač hlora.

– Hlor u vodi iz slavine može uzrokovati značajno bleđenje, poput male doze izbeljivača pri svakom pranju i ispiranju – rekla je Laura za Apartment Therapy.

Goodman predlaže da za pranje koristite omekšivač za tkanine koji deluje na odeću poput balzama koji koristite u kosi nakon šamponiranja.

– Trenje i toplina mogu oštetiti vlakna pa tako i izbledi boja vaše omiljene odeće. Kada se omekšivač doda za vreme ispiranja on štiti svako vlakno kako bi se zaštitila vaša odeću od izbleđivanja, kao i od istezanja i rasprsnuća – kaže Laura.

Evo još nekoliko saveta koje Goodman predlaže kako bi vaša tamna odeća duže ostala tamna:

1. Dugmad, patentni zatvarači – pre pranja okrenite svu odeću iznutra.
2. Operite tamnu odeću hladnom vodom da sprečite ispiranje boja.
3. Osušite odeću na laganoj temperaturi ili obesite na spoljnu sušilicu nu odeću kako biste u potpunosti izbegli oštećenja iz sušilice.

A ako su vaše omiljene crne farmerke već izbledele, uvek ih možete pokušati obojiti s tamnom bojom za tkanine – u kanti ili sudoperi, a ne u mašini.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

ves masina
Komentari (1)
Dodaj komentar
  • Anonimni

    nikad do mene nije dosla takva informacija..