Ove biljke nemojte držati u stanu, mogu biti opasne po zdravlje

Na svetu ima preko četristo hiljada biljnih vrsta, a neke od njih našim domovima daju boju, svežinu i pozitivnu energiju. Zelenilo prija našim očima, ali i ujedno odmara mozak, tako da je potpuno opravdano ako uživate u razgovoru sa svojim cvećem, zalivate ga i tiho mu pevušite! Neke od biljaka koje se danas unose u stanove i kuće zapravo sa sobom donse određeni rizik, koga nismo ni svesni dok ih biramo. Pre nego što kupite određenu biljku koja vam se dopada, prvo istražite sve o njoj.

Otkrivamo vam neočekivane činjenice o biljaka  koje mogu biti opasne po vaše zdravlje.

Drvo bonsai smreke

Drvo bonsai smreke je jednostavno za održavanje i divno izgleda u uglu vaše dnevne sobe ali i na terasi. Ipak, ukoliko se odlučite da njime dodatno dekorišete unutrašnjost doma budite na oprezu. Bonsai smreka može izazvati alergijsku rekaciju u vidu kijanja, svraba nosa i crvenih, suvih očiju zato što ispušta specifičan miris.

Nerium oleander

Biljka koja se širi u vidu žbuna, tako da je možete presaditi u manje saksije i može divno ukrasiti unutrašnjost vaših prozora ali i celokupnu policu u kući ipak nike preporučljiva za zatvorene prostore. Izgleda nevino i zadivljuje nas svojim cvetovima a zapravo ispušta toksičan gas. O njenoj toksičnosti govori činjenica da sami botaničari izbegavaju da je dodiruju golim rukama i stoje na udaljenosti od nekoliko centimetara od same biljke.

Slonove uši

Slonove uši mogu da ukrase prazan ugao u vašoj sobi i osveže prostor dajući mu dozu luksuza. Možete uživati i uzgajati slonove uši samo ako nemate kućne ljubimce, listovi ove biljke otrovni su za mačke i pse.

Palme

Palme u saksiji daju prostoru pomalo tropsku atmosferu, dame širom sveta ih obožavaju i možete ih pronaći po povoljnoj ceni. Lagano se razvijaju i rastu u raskošnu biljku koja zauzima posebno mesto u kući.

Međutim, palme su sklone smeštanju različitih štetočina unutar sebe odnosno malih bubica koje će se razmožavati i okupirati vašu sobu, a u najgorem slučaju celu kuću, saznajemo istražujući.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

biljkestan
Komentari (1)
Dodaj komentar
  • Sremac

    Ako su određene biljke u stanu opasne po život, bez nekih ubedljivih dokaza, tvrdim da je boravak tašte u stanu jop veća opasnost.