Ove kombinacije povrća nikada ne bi trebalo da sadite zajedno

Sveže, zdravo baštensko povrće je ono što svaki baštovan želi, zbog čega je toliko važno znati koje vrste treba saditi jednu pored druge, a koje držati odvojeno.

Krompir i paradajz

I krompir i paradajz su velebilje i zaista mogu uticati na ciklus rasta jedni drugih ako se sade zajedno.

Krompir se sadi rano u proleće i dostiže najveći rizik od bolesti početkom leta, baš u trenutku kada paradajz počinje, piše Real Simple.

Zajednička sadnja krompira i paradajza povećava rizik da će paradajz dobiti bolesti krompira baš kada bude prekasno za ponovnu sadnju.”

Beli luk ili luk i mahunarke

Sadnja belog ili crnog luka sa graškom i pasuljem u istoj baštenskoj gredici može zaista ugroziti šanse za rast mahunarki.

Beli luk i luk oslobađaju jedinjenja sumpora u zemlju koja mogu sprečiti mahunarke kao što su grašak i pasulj da ostvare svoj puni potencijal.

Beli i crni luk

Osim ako se redovno đubre tokom sadnje, ove dve biljke jedna pored druge mogu prouzrokovati da brzo iscrpe hranljive materije iz zemlje i da se takmiče jedna sa drugom za resurse.

Brokoli i paradajz

Postoji verovanje da će sadnja paradajza u blizini brokolija i drugog povrća krstaša rezultirati zakržljavim biljkama paradajza.

Ovo može biti zbog akumuliranih jedinjenja sumpora u zemljištu.

Origano i tikvice

Oboje imaju različite potrebe za zalivanjem, što može biti teško održavati u istom krevetu.

Origano je biljka kojoj je potrebno vrlo malo vode kada se sadi, dok tikva vrlo brzo dehidrira.

Krompir i krastavci, bundeve ili dinje

Krompir se sadi rano u sezoni i dobro se učvrsti do trenutka kada su krastavci, tikve i dinje spremne za ulazak u zemlju.

Kako biljke počinju da odumiru na kraju svog životnog ciklusa, one su sklone gljivičnim bolestima kao što je pegavost na listovima, koja može preskočiti sa krompira na tikvice koje tek počinju.

Komorač i paradajz

Komorač nije najbolja opcija za sadnju pored biljaka paradajza jer jedinjenja koja oslobađa mogu usporiti rast druge biljke.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

biljkepovrćesadnja
Komentari (0)
Dodaj komentar