Ovu grešku prave skoro svi kada otvaraju konzerve, a opasna je po zdravlje

Ako je vaša ostava puna je konzervi pasulja, supe, kompota i povrća, to je zato što znate da konzervirana hrana pomaže kada vam je potreban neki brzinski obrok. Osim toga, konzervirano voće i povrće prepuno je hranjivih materija budući da je ubrano i pakovano na vrhuncu svežine i zrelosti. Ali, sledeći put kada budete koristili konzerviranu hranu, možda ćete napraviti jednu ključnu grešku, prenosi Yahoo.

Ako ne obrišete vrh konzerve pre nego što je otvorite, pravite grešku. Konzervirana hrana prešla je dugačak put pre nego što je stigla na police vaših prodavnica. ‘Ona je prošla kroz skladišta, kamione i možda čak i avione’, kaže dr. Kristofer Mor, ‘skupljajući prašinu i druge opšte otpatke’. Iz tog razloga preporučuje da pre otvaranja bilo koje konzerve operete i obrišete poklopac kako biste smanjili rizik od unakrsne kontaminacije.

Džejmi Mok, nacionalna portparolka Akademije za ishranu i dijetetiku slaže se i savetuje potrošačima da uvek peru i brišu poklopce konzerve kako bi smanjili širenje klica i bakterija i sprečili širenje bolesti koje se prenose hranom. Ona kaže da prašina, prljavština i druge klice koje su se nakupile na poklopcu mogu dospeti u hranu ako se prethodno ne očiste.

Mok preporučuje pridržavanje smernica Uprave za hranu i lekove i CDC-a koje savetuju potrošačima da peru konzerve, uključujući vrhove poklopca konzervirane hrane, deterdžentom i vodom najmanje 20 sekundi. Upotrebite četku kako biste došli do dubokih rubova ili pukotina. Takođe, iskoristite ovo vreme da potražite znakove kvarenja tokom pranja, kaže ona, poput ispupčenja, udubljenja ili rđanja konzerve. Ako konzerva nema tih oštećenja, dobro je isperite toplom vodom, osušite, otvorite i upotrebite, prenosi Večernji list.

Iako je možda lako prevideti ovaj korak za bezbednost hrane kada ste duboko u procesu pripreme i kuvanja obroka, to je ključan, brz korak za vašu sigurnost. Osim brisanja vrha konzerviranog proizvoda pre otvaranja, često perite ruke, radite na čistim površinama i držite sirovo meso i morske plodove odvojeno od ostale hrane, drugi su bezbednosni saveti koje treba slediti. Pridržavanje ovih smernica ključno je jer se svake godine milioni ljudi razboli od bolesti koje se prenose hranom.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

greškakonzervaotvaranje
Komentari (0)
Dodaj komentar