Pet stvari iz kupatila koje imaju najviše bakterija: Kada ste ih poslednji put oprali?

Budući da su kupatila topla i vlažna, često su žarišta neželjenih mikroba i neprijatnih mirisa, a to znači da je osim čišćenja pločica na zidu, podova i površina, važno očistiti i kupatilske predmete. Stručnjak za čišćenje Dejan Dimitrov otkrio je kojih pet predmeta u kupatilu mogu biti puni bakterija i savetovao koliko ih često treba čistiti, piše Express.

Kupatilska prostirka

Stručnjak je objasnio da su kupatilske prostirke napravljene tako da upijaju puno vode, ali da ih je važno redovno čistiti kako bi se održala higijena. U idealnom slučaju prostirke treba prati jednom nedeljno, a većinom ih možete prati u mašini za pranje veša. Ako imate kupatilske prostirke s gumenom podlogom, nemojte ih stavljati u veš mašinu već ih jednom nedeljno poprskajte alkoholnim sirćetom, a operite ih u hladnoj vodi svake tri do četiri nedelje. Stručnjak je preporučio i menjanje kupatilskih prostirki svake dve godine.

Zavese za tuš

Zavese za tuš mogu da zadrže mnogo vlage koja se može pretvoriti u plesan ako niste oprezni. Kako bi se to izbeglo, stručnjak je preporučio da ostavite zavesu za tuš raširenu nakon tuširanja kako biste smanjili pojavu plesni i gljivica. Stručnjak je dodao i da zavesu treba čistiti svakog meseca, a najbolji način da to učinite jeste da je stavite u veš mašinu na osetljivo pranje. Preporučuje se i da dodate peškir za kupanje u pranje sa zavesom jer će pomoći u ribanju površine. Ako se zavesa ne može prati u mašini, dodajte nekoliko kapi izbeljivača na navlaženu krpu ili sunđer i izribajte pre temeljnog ispiranja.

Sunđeri i peškiri za kupanje

Stručnjak tvrdi da se sunđeri za kupanje mogu lako začepiti mrtvim ćelijama kože i bakterijama pa ih treba čistiti nakon svake upotrebe kako biste izbegli prenošenje starih bakterija na kožu svaki put kada se njima koristite. Sintetički sunđeri, kaže stručnjak, mogu se očistiti namakanjem u rastvoru izbeljivača i vode u razmeri 1:9, na pet do deset minuta. Sunđeri koji su izrađeni od prirodnih vlakana možete nakvasiti u rastvor od četiri kašike sode bikarbone na svaki litar vode. Peškire takođe treba oprati nakon svakog tuširanja kako bi se izbeglo širenje bakterija i ćelija kože koje bi mogle da iritiraju kožu. Mogu se staviti na pranje s drugim predmetima slične boje.

WC četke

WC četke često mogu biti jedno od najprljavijih područja u domu, a često se na njih zaboravlja kada je u pitanju čišćenje. Stručnjak je objasnio da posudu s četkom za WC šolju napunite vrućom vodom i sapunom i stavite nekoliko kapi izbeljivača. Zavrtite četku u tom rastvoru i ostavite da se namače oko 10 minuta, a zatim rastvor prolijte u WC školjku. Nakon toga isperite čistom vodom i poprskajte držač i četku dezinficijensom u spreju. Ako imate vremena, ostavite četku da se osuši na vazduhu pre nego što je vratite u posudu tako da je položite preko WC šolje i pustite da kaplje u nju deset minuta. Ako vlakna četke izgube boju ili se savijaju, vreme je da kupite novu.

Igračke za kupanje

Prema rečima stručnjaka za čišćenje, igračke za kupanje žarišta su plesni, gljivica i klica i potrebno ih je redovno čistiti. Dovoljno je jednom nedeljno, a potrebno ih je dobro očistiti alkoholnim sirćetom i toplom vodom. Uronite igračke u rastvor sirćeta i vode i ostavite ih da se namaču sat vremena pre nego što ih isperete vodom i ostavite da se osuše na vazduhu. Ako je prljava voda ili voda neprijatnog mirisa zarobljena u igrački, najbolje je baciti je u smeće jer njene unutrašnje površine neće biti sterilne i prikladne za igranje.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

kupatilonajprljaviji
Komentari (0)
Dodaj komentar