Prirodni izbeljivači štede vam novac: Povratite vešu staru boju ako ste ga greškom obojili

Ne morate bacati novac na skupe preparate za izbeljivanje.

U moru prljavog veša koji odlažemo svakog dana u korpu, ne retko nam se desi da sa belim vešom stavimo i neku obojenu stvar i tako ofarbamo celu mašinu.

Crvena i teget su najčešći uljezi zbog kojih naš beli veš bude rozikaste, odnosno plavo – sive boje.

Obojene stvari na visokoj temperaturi otpuštaju svoje boje, pogotovu ako je u pitanju nova garderoba. Može se desiti i da vam jedan put stvar ne pusti boju, a sledeći pusti, nema pravila.

Zato je dobro šareni veš uvek odvajati posebno na tamnije šareno i posebno na svetlije šareno i tako ih prati.

Međutim, iako nam se desi da nam se veš ofarba, nije smak sveta. Sve se da (koliko – toliko) popraviti.

Kako da popravimo stvar?

Kada vam se slučajno bojenje već dogodi, najpre proverite etiketu na komadu kojem želite da vratite boju. Ako piše da predmet ne sme da se izbeljuje, zaobiđite ga (znak trougla sa slovom X).

U većini slučajeva beli veš od 100% pamuka može da se otkuva, jer su to gotovo uvek peškiri, posteljina, donji veš.

Budite oprezni kad je reč o belim pamučnim majicama sa aplikacijama, iako je 100% pamuk i aplikacije vam mogu pustiti boju ili ih visoke temperature mogu trajno oštetiti.

Beli veš

Sve što treba da uradite jeste da potopite obojeni veš u vodu u koju ste dodali malo izbeljivača. Ostavite da tako stoji 15-30 minuta. Operite ponovo na brzom programu i uključite duplo ispiranje.

Prirodni izbeljivači

Sunce

Kad operete odeću, prostrite je i ostavite na direktnim sunčevim zracima da se osuši.

Sunčevi zraci mogu izbeliti vaš veš, bez opasnosti od izbeljivača i bez neželjenih mirisa. Do izbeljivanja dolazi zbog jakih sunčevih ultraljubičastih zraka koji razbijaju hemijske veze u mrlji. Isti ovaj proces s dešava i kod hemijskih sredstava za izvlačenje boje.

Limunov sok

Sok od limuna izvrstan je izbeljivač koji beloj odeći daje novi sjaj, a tako ujedno i nema rizika od preteranog izbeljivanja, kao što to slučaj kod sredstva za izbeljivanje. Umešajte pola šoljice limunovog soka u oko 3,5 litre vruće vode.

Kada se pomeša, dobro promešajte i ostavite da odeća u njoj stoji jedan sat ili preko noći. Kada izvadite odeću iz mešavine, ostatak mešavine sipajte u mašinu i operite odeću kao i inače.

Dodajte alkoholno sirće u mašinu tokom pranja

Sirće bi vam trebalo biti najbolji prijatelj što se tiče vaše odeće.

Od izbeljivanja odeće i uklanjanja mrlja i neželjenih mirisa, sirće može stvarno učiniti mnogo toga kad je odeća u pitanju. Za izbeljivanje bele odeće, napravite mešavinu od 1/4 šoljice soka od limuna sa 1/2 šoljice destilovanog bijelog sirća. Ova mešavina je idealna alternativa za izbeljivač.

Ako ipak imate odeću  neprijatnog mirisa, to možete ublažiti dodavanjem 1 šoljice sirća u mašinu tokom posednjeg ciklusa ispiranja.

Soda bikarbona takođe deluje kao izbeljivač

Soda bikarbona je hemijski vrlo slična prašku za pranje veša pa se zato može koristiti na sličan način.

Soda je prirodni ublaživač neugodnih mirisa, tako da vaša odeća ne samo da će biti svetlija, nego će i oni imati vrlo sveži miris. Ona je takođe i blag antiseptik, pa će vaša odeća ali i perilica biti zaštićena od bakterija.

Ukoliko ne verujete prirodnim načinima za izbeljivanje odeće, u svakoj drogeriji i bolje snabdevenoj radnji imate raznovrsne proizvođače izbeljivača za veš, kao i preparata za skupljanje neželjenih boja. Za koji god metod da se odlučite, najviše obratite pažnju o kombinaciji stvari koje puštate da se zajedno pere.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

izbeljivanjeveš
Komentari (0)
Dodaj komentar