Problemi s grejanjem

Grejna sezona je, a vaši radijatori ne rade kako treba. Do sada niste naišli na ovakav problem, ili ste samo iz priče saznali da neko ima slične probleme s grejanjem. Ne treba da vas hvata panika, postoji nekoliko prostih zahvata kojima možete u potpunosti eliminisati greške na grejnom sistemu.
U principu bi najbolje bilo da se sistem pripremi pre grejne sezone; to bi uključivalo uklanjanje prašine s radijatora, proveru ventila i radijatora uopšte – da se uverite da nigde ne cure, kao i u to da li se prilikom proticanja vode u njima čuje neki sumnjiv šum.
Prašina između grejnih ploča može sprečiti razmenu toplote i smanjiti efikasnost radijatora. Uklonite je krpom ili metlicom, četkom, praškom ili čime već to obično radite po kući.
Dotegnite ventile, verovatno su usled zagrevanja samo malo otpušteni.
Šumovi u sistemu čuju se kada u njega uđe vazduh. U tom slučaju radijatori ne greju podjednako po celoj površini – na gornjoj strani su hladniji, a vazdušni jastuk u radijatoru ubrzava koroziju i skraćuje njegov vek trajanja. Ovakav problem lako se može rešiti ispuštanjem vazduha iz radijatora na ventilu predviđenom za to (ako slučajno imate ventil za automatsko odzračivanje radijatora i ovakav problem, rešenje bi bilo da ga zamenite drugim takvim ili ručnim) i nadoknađivanjem vode u sistemu preko ventila za punjenje sistema. Postoje različiti modeli ventila za odzračivanje, uglavnom uz njih ide i ključ (takozvani četvorostrani ključ) kojim odvrnete ventil i ispustite vazduh iz sistema. Pošto vazduh treba ispuštati dok ne potekne voda, nije na odmet da ispod ventila postavite neku posudu ili krpu da vam voda (koja je obično braon boje) ne bi prskala po tepisima, zidovima i stvarima.
Problem s termostatskim ventilima koji su i kod nas sve češće u upotrebi takođe se može lako rešiti – menja se samo gornji termostatski deo, ali u tom slučaju mora biti tipski isti, to jest od istog proizvođača kao i onaj koji želite da zamenite. Termostat se postavlja na hladno.
Problemi sa šumovima nastaju i ako izlazni ventil za odvod vode iz radijatora nije dovoljno otvoren. To se rešava otvaranjem ventila za to predviđenim šestougaonim usadnim (imbus) ključem.
Kad je reč o alatu, za ove popravke neophodno je imati: odgovarajuće vilaste ključeve, ključ za ventil za odzračivanje, imbus ključ određene veličine za izlazni ventil, papagajke ili slična klešta s podesivom čeljusti, špic klešta, odvijače, kao i neka priručna sredstva – krpe, posude i slično.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

grejanjekvarpopravkaradijator
Komentari (2)
Dodaj komentar
  • Seizovic Nada

    Problem sa radijatorima!Greje samo gornji deo radijatora,dole nista!Imam,bojler,susac,3 radijatora od po dva metra i jedan u hodniku od pola metra!Kuca 80 m.Pumpa nova,kotao alfa plam 23!Niko ne zna sta je u pitanju,a pritom tem na manometru raste do 70,pri malo lozenja.Sta da radim?Hvala

    • Dule

      Nesto slicno se meni desavalo.mada niste naveli da li su plasticne,bakarne ili crne cevi i da li su radijatori novi ili polovni kao i alfa.ipak to sto pri malom lozenju temperatura toliko raste,moguce da je sistem negde na neki nacin zagusen do te mere da voda tesko prolazi pa samim tim su vece sanse da se u kotlu brzo zagreje.ako je od 13l onda pogotovo.pozz