Sjajno: Ove biljke popravljaju raspoloženje

Opšte je poznato da biljke doprinose lepoti jednog doma, ali malo se zna da neke od njih, pored te estetske, imaju i mnogo veću funkciju – one čine da se pored njih osećate mnogo bolje i spokojnije.

Posadite u bilo kom delu kuće neku od ovih biljki i sigurno ćete osetiti njihov pozitivan efekat na vaše raspoloženje i zdravlje.

Evo koje biljke mogu doprineti vašem dobrom raspoloženju:

Aloja vera

Stari Egipćani su ovu biljku zvali i „biljka besmrtnosti“, te se zbog toga ova prelepa zelena biljka tradicionalno nekada kačila na vrata kako bi oterala zle duhove. Smatralo se da donosi pozitivnu energiju domu u kome senalazi, a prema nauci, aloja vera čisti vazduh od kancerogena i ispušta kiseonik tokom noći, što utiče na bolje i kvalitetno spavanje.

Lavanda

Ovaj mirisni, prelepi cvet se hiljadama godina smatrao prirodnim lekom koji umiruje nerve, oslobađa od glavobolja, smanjuje porođajne bolove, sprečava insomniju i depresiju. Postoje brojne studije su dokazale njenu efektnost, a 2009. godine je otkriveno da miris lavande usporava puls i smiruje ljude koji su izuloženi velikom stresu. Zato je staviti u prostoriju u kojoj provodite najviše vremena i otkrićete njena povoljna dejstva na celokupan organizam.

Bršljan

Bršljan biljka koja je neverovatan čistač vazduha, verovali ili ne, a to su potvrdili i naučnici iz NASA-e. On upija štetne materije iz vazduha, poput smoga i bilo koje vrste dima i kreira mnogo bolji i svežiji vazduh unutar doma u kojem se nalazi. Ne zahtevaju mnogo vode ili svetlosti i laki su za održavanje.

Mirni ljiljan

Sa njegovim prelepim belim cvetovima, ova biljka sadrži jednaku količinu lepote i funkcije. Mirni ljiljani su poznati po efektnom uklanjanju molekula buđi iz vazduha i neutralisanju toksičnih gasova poput ugljen monoksida i formaldehida. Oni su u stvari organski čistači vazduha koji će učiniti da se osećate udobno u svom domu.

Bosiljak

Kao dodatak slatkim, svilenim listovima i prelepom mirisu, bosiljak je skoro svima omiljena sveža biljka koja sadrži visoku količinu organskog jedinjenja – linalola, koji se često koristi za aromaterapiju. Tim japanskih stručnjaka je otkrio da linalol smanjuje aktivnost hiljadu gena koji se aktiviraju tokom stresnih situacija.

Nabavite neku od ovih biljaka i time ćete ulepšati svoj dom, ali i popraviti raspoloženje!

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

biljkeraspoloženje
Komentari (0)
Dodaj komentar