Tek oprana odeća i dalje ima neprijatan miris? Na ovim materijalima znoj se ne skida

Jeste li nekad ostali u čudu kada ste pomirisali tek opranu odeću, a ona i dalje smrdi na znoj? Ako se pitate da li je neprijatan miris ostao zbog praška, mašine ili jednostavno materijala lošeg kvaliteta, odgovor se krije u nauci.

Zapravo, za loš miris određene odeće čak i nakon pranja, zaslužan je materijal. U najnovijem videu koji je osvanuo na društvenim mrežama prikazano je kako vlakna poput poliestera i pamuka reaguju na masnoću. U našem slučaju – znoj! Poliester će zadržati svu prljavštinu, masnoću i znoj s vašeg tela, za razliku od pamuka.

@jeeves_ny

Your gym clothes smell because synthetic fabrics like polyester and nylon are lipophilic, which means they are naturally attractive to oil. Because of this synthetic fibers hold onto body oils which promote stinky bacteria growth which can lead to malodor. It’s important to ensure your gym clothes are washed thoroughly when this happens. Adding some stain stripping products like vinegar or downy rinse can be really beneficial here too! Always make sure you’re using a high quality detergent too 😉 Synthetic fabrics are also hydrophobic, meaning they dislike water, which is why they wick or remove water so quickly. Because of this you should air dry these clothes because they dry so quickly! #science #stem #stinkyclothes #smellygymclothes #whatcausesclothestosmell

♬ original sound – clean freakz

Poliester, spandex (elastin, likra) i najlon najčešće se koriste za odeću (i to sportsku) zbog njihove sposobnosti da brže upijaju znoj i brže suše. Međutim, loša strana toga je što one zadržavaju svu prljavštinu s vašeg tela te se događa da i nakon što je detaljno operete, ona i dalje neprijatno miriše.

Rešenje za mirišljavu odeću

„Poliester je nepolarno vlakno, što znači da odbija vodu – zbog čega se brzo suši, ali to takođe znači da prirodno privlači ulje iz naše kože, što može dovesti do neprijatnih mirisa tela“, rekao je naučnik Mukhtar Abdul-Bari, a prenosi Net.hr.

Stručnjaci su zato otkrili nekoliko načina kako da tretirate odeću od spomenutih materijala. Neki od njih su potapanje u sirće na 30 minuta, kao i ne odlaganje u korpu za veš u kojoj se još više šire znoj i bakterije. Takođe, pranje u vreloj vodi nakon svakog nošenja je još jedan od načina da se rešite neprijatnih mirisa.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

mirisodećaznoj
Komentari (0)
Dodaj komentar