Trikovi zlata vredni: Kako da uklonite fleke od šminke sa odeće

Uklanjanje i čišćenje fleka od šminke s garderobe može biti težak zadatak – osim ako ne znate ove korisne trikove. Imajte na umu da različite vrste tkanine zahtijevaju i različite tehnike čišćenja, a uspešno uklanjanje mrlje zavisi i kakvog je tipa šminka kojom se se umazali.

Postoje dve vrste šminke – masna i nemasna.

U nemasnu kozmetiku se ubrajaju senke, rumenila, puder u prahu. Masni su i ruž, maskara, tečni puder. Svaki od njih zahteva specifičan način čišćenja. S obzirom da je po pravilu masna šminka problematičnija, više ćemo se koncentrisati na nju.

Najbolji način za uklanjanje mrlja je da to ih uklonite što pre. Što duže čekate, to će vam biti teže da se kasnije rešite fleke. Dobra stvar je što se ovakve mrlje brzo primete, pa se može na vreme delovati.

Mrlje od karmina

U velikoj većini slučajeva obični medicinski alkohol će ukloniti mrlje od karmina. Važno je napomenuti da se mrlja ne treba trljati, jer ćete je tako samo još više utrljati u tkaninu. Ono što treba da uradite jeste da je uklonite tapkanjem čistom krpicom koja je natopljena alkoholom, i to od ivice fleke prema sredini kako se ona ne bi proširila na ostatak tkanine. Nakon toga odevni predmet operite kao i uobičajeno, piše Kako.hr.

Nakon toga, dovoljno je da na mrlju napraskate malo laka za kosu, ostavite nekoliko minuta i onda lagano istrljajte. Ponovite proces dok fleka gotovo ne nestane, onda operite na uobičajeni način deterdžentom.

Ostale mrlje od šminke – maskara, tuš za oči i tečni puder

Maskara, tuš za oči i tečni puder spadaju u masnu šminku, pa je potrebno da pre nego što operete odevni predmet, nanesete na njega malo soli. Isto tako, pre nego što odeću na kojoj je ostala fleka od pudera bacite na pranje, na mrlju nanesite penu za brijanje ili šampon.

Još korisnih saveta

Ako je fleka tek nastala – pokušajte da je odmah očistite uz pomoć maramice za skidanje šminke ili dečje vlažne maramice – nemojte trljati, već tapkajte.

Za većinu šminke, bilo da se radi o podlozi, senki, rumenilu ili maskari – pomoći će pasta od sode bikarbone i vode. Blago je utrljajte u fleke od šminke i ostavite sat ili dva, a onda isperite hladnom vodom i operite kao i uobičajeno.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

flekemrlješminka
Komentari (0)
Dodaj komentar