Uradite samo ovo i golubovi će bežati od vaše terase kao đavo od krsta

Da li i vas ujutru bude golubovi? Da li vam redovno na terasu donose granje i kamenčiće? Da li stalno čistite njihov izmet? Došlo je vreme da tome stanemo na put.

U nastavku saznajte kako da oterate golubove sa terase, da se više ne vraćaju!

Čistite redovno svoju terasu

Dok se ne rešite dosadnih golubova, moraćete redovno da čistite. Ipak, to nećete moći da uradite običnim, blagim sredstvima. Koristite jače kiseline ili hemijske proizvode i obavezno upotrebite metalnu četku. Činiće vam se da to uopšte nema smisla, jer se oni stalno vraćaju, ali morate da brinete o svom zdravlju. Ovaj postupak treba učiniti bar jednom nedeljno. Znam da oduzima vreme i mislite da je „za džabe“, ali čišćenjem ćete uspeti da smanjite njihov dolazak, bar malo, jer tako uništavate njihove tragove.

Pospite ljute začine po simsu i po obodu ograde

Postoji jedna teorija koja vredi da se isproba. Golubovi ne podnose ljute stvari. Ako sipate biber ili neki još ljući začin na ogradu, golub će sigurno da se predomisli i da odleti. To se dešava kada on kljuca, ali niko ne može da garantuje da će baš tad kljucnuti. Pošto biber može lako da odleti, dobro je da ga pomešate sa malo ulja, kako bi se zalepio. Biće tu nereda, ali se nadamo da će golub da ode.

Golubovi su jako snalažljivi i prilagođavaju se situacijama. Mnoge zamke su golubovi do sada uspešno otkrili, pa nam sad ostaje da isprobamo proverene metode, a usput da smišljamo nove. Kako se vi borite sa golubovima na terasi?

Golubovi misle da je vaša terasa njihov dom

Kada jednom naprave gnezdo na vašoj terasi, oni će se uvek vraćati. Njima je svejedno koja je terasa u pitanju, ali kada pogledate svoju zgradu, primetićete da svaki golub ima svoje mesto. Nikad vam se neće okupiti dvadeset golubova, ali 4, 5 u toku dana će proći sigurno i zastaće baš kod vas. Kada ode, ostaviće svoj izmet, da obeleži teritoriju i da vam bar malo pokvari dan.

Izmet sa sobom nosi mnogo groznih materija, kao i opasnih bakterija. On je dosta jako, sigurno ste primetili kako se teško skida sa površine. Osim što je grozan i što će vam smrdeti kada otvorite prozore, izmet može i ozbiljno da nagrize i da „pojede“ gornji sloj pločica na terasi, a slično utiče i na druge materijale. Njihov boravak iziskuje vaše vreme za saniranje štete, a vremenom će uticati i na vaše finansije.

Napravite zaštitnu žicu

Golubovi vole da se ušuškaju kod vaše spoljne kutije za klima uređaj. Zašto je to tako, zaista ne znamo, ali to viđamo svuda. Oštra žica koja je isečena na sitne delove, može da bude odbrambeno sredstvo. Golub jednostavno neće hteti tu da sleti jer je opasno. Sličnu metodu koriste i službe za dezinsekciju. Najbolje bi bilo da stavite neki lim, pa da na njemu zalepite silikonom parčiće žice, da budu čvrsto zalepljeni za lim, a da opet ne oštećujete mnogo kutiju za klimu.

Osim žice, iskustva govore, da mnoge zamnke nisu pomagale. Ljudi su kačili na svoje terase CD-ove, štampanili su vranu na kartonu (jer se golubovi užasno plaše vrana), pravili su zaklone, ali i dalje nisu mogli da popiju kafu na miru na svojoj terasi, a da pre toga ne čiste bar pola sata, sat.

Efikasni su se pokazali i šiljci za odbijanje golubova, od nerđajućeg čelika, koji su otporni i na kišu i na sunce, a lako se montiraju na sve vrste podloga, na metal, na pločice, na plastiku, na beton, na drvo.

(Mogujatosama.rs)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

goluboviterasa
Komentari (0)
Dodaj komentar