Uštedite dok kuvate: Trikovi s kojima ćete smanjiti troškove energije

Ove male promene mogu smanjiti potrošnju energije prilikom kuvanja bez ugrožavanja kvaliteta obroka. Ako uradite sledećih 5 stvari sigurno ćete uštedeti na energiji koju trošite prilikom kuvanja.

Uskladite posuđe s jelom koje pripremate

Trebalo bi da uskladite veličinu posude, tiganja ili pleha s veličinom vašeg obroka kako biste povećali efikasnost. Ispečete li jaje u velikom tiganju ili pripremate sva jela posebno u mikrotalasnoj – trošite puno više struje nego što je potrebno.

Međutim, ako treba da napravite samo jedno jelo, pokušajte da koristite mikrotalasnu pećnicu umesto klasične rerne.

Korišćenjem šerpi za kuvanje prečnika od 15 cm na električnoj ploči za kuvanje od 20 cm gubite do 40 posto proizvedene toplote. Na ovaj način bacate novac, isto kao što to radite i u slučaju da vam tiganj ili šerpa imaju neravno (zaobljeno) dno koje onemogućava efikasnu raspodelu topolote po dnu šerpe.

Šerpe za kuvanje s bakarnim dnom takođe se zagrevaju brže od drugih, stoga sledeći put kad se odlučite kupiti novo posuđe – razmislite o bakarnoj opciji.

Konačno, koristite staklene ili keramičke posude kad god možete, jer možete smanjiti temperaturu rerne za 25 stepeni bez produžavanja vremena koje je potrebno da pripremite hranu.

Koristite poklopce

Prilikom kuvanja koristite poklopce. To će zadržati toplotu unutar posuđa za kuvanje te omogućiti da se hrana brže skuva, što će rezultirati kraćim vremenom za pripremu i manjom potrošnjom energije. Male promene stvaraju veće razlike.

Slično tome, nemojte viriti u svoju rernu otvarajući vrata dok se peče hrana. Temperatura padne za 25 stepeni svaki put kad to uradite, pa rerna mora malo više da se potrudi da se vrati na zadatu temperaturu.

Isplanirajte obroke da možete peći više jela istovremeno

Kad god je moguće, u rerni bi odjednom trebalo da pečete više jela. Ili se odlučite za pripremu raznih obroka koje ćete napraviti u vatrostalnim posudama i iskoristiti najviše toplote za najmanju cenu.

Pripremite se pre pripreme obroka

Pre nego što uključite blender ili fritezu, proverite jesu li svi vaši sastojci oprani, naseckani, odvojeni, poređani – što god je potrebno za brzi i glatki posao s električnim uređajem. Neka vaši uređaji budu isključeni dok vam ne zatrebaju ili upotrebite pametni produžni kabl kako biste ih isključili.

Odmrzavajte hranu u frižideru nekoliko sati umesto da za to koristite mikrotalasnu pećnicu, a rernu prethodno zagrejte tek kad ste spremni za pečenje kako ne bi bila vruća dok vi još pripremate sve što nameravate da pečete u njoj. Par minuta pre kraja pečenja, slobodno možete ugasiti rernu i ostaviti hranu u njoj da se do kraja ispeče, piše Lifehacker.

Uz zatvorena vrata ili poklopac, temperatura bi i dalje trebalo da ostane dovoljno visoka da vaša hrana nastavi da se peče do kraja.

Održavajte ploče na gorionicima i rerne čistima

Jako je bitno da metalne ploče iznad gorionika budu čiste jer se tako toplota reflektuje prema gore, povećavajući energetsku efikasnost. Očistite celu rernu i ploču za kuvanje pre pripreme velikih obroka kako biste smanjili nakupljanje i prljavštinu koja bi mogla da smanji njihovu efikasnost.

Ako imate rernu s pirolizom, stručnjaci savetuju da pirolizu pokrenete nakon pripreme obroka kako ne biste morali dva puta da zagrevate rernu. Tako ćete uštedeti na struji – i novcu.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

kuvanjestrujaušteda
Komentari (0)
Dodaj komentar