Za ovu biljku vreme kao da je stalo: Traje decenijama, a čak se i ne zaliva

Mnogi danas nemaju vremena za svakodnevnu brigu o biljkama, ali zato postoje biljke koje su savršene za ovu vrstu ljudi.

Biljke žada izgledaju kao sićušna stabla sa debelim drvenastim granama i sjajnim listovima, često se koriste za bonsai i lako se uzgajaju. Biljka žada, naime, uz odgovarajuću negu može da živi decenijama.

Poreklom iz Južne Afrike, ove biljke čuvaju vodu u svojim listovima, stabljikama i korenima, tako da ih ne treba često zalivati. To je još jedan razlog zašto je to sjajna kućna biljka za održavanje.

Ova biljka u zatvorenom prostoru sporo raste, tako da je veličina koju kupite ona veličina koju ćete imati godinama. Takođe, ne morate da ih presađujete često, već svake tri do četiri godine.

Dostupno je nekoliko različitih uobičajenih varijanti biljaka od žada, uključujući vrste sa bronzanim ili šarenim lišćem, ili čak vrste sa zanimljivim listovima talasastog ili cevastog oblika. Bez obzira koju uzgajate, videćete da ove biljke čine zgodan dodatak vašoj kolekciji kućnih biljaka.

Evo šta treba da znate o nezi biljaka žada da biste osigurali da vam traju decenijama.

Kako se brine o biljci žada u zatvorenom prostoru?

Biljke žada rastu u vrućim, sunčanim sredinama, tako da vole puno jakog svetla. Postavite ih na prozor okrenut prema istoku, jugu ili zapadu. Preferiraju najmanje četiri sata direktne sunčeve svetlosti. Ako je vaša soba mračna ili nemate prozor, koristite LED lampu za uzgoj. Obavezno rotirajte svoju biljku žada s vremena na vreme, kako biste joj pomogli da raste ravno i ravnomerno. U suprotnom, posezaće prema suncu i može da se iskrivi.

Najvažnije je zapamtiti da ovu biljku treba zalivati štedljivo. Biljke žada preferiraju da se osuše između zalivanja. Najsigurniji način da „ubijete“ biljku žada je preterano zalivanje!

Biljke žada obično traže vodu svakih 10 dana do dve nedelje. Ali, to možete lako proveriti tako što ćete staviti prst u zemlju. Ako se zemlja zalepi za njega, još nije vreme za vodu. Proverite ponovo za nekoliko dana, a zatim je zalijte. Ispustite svu stajaću vodu u tanjir ispod saksije. Znaćete da ste preterali i da morate da smanjite zalivanje ako stabljike počnu da budu mekane ili počne da opada lišće.

Kako razmnožavate biljku žada?

Veoma je lako! Odsecite mali komad, ostavite da se osuši nekoliko dana (da ne bi istrunuo), a zatim stavite isečeni kraj u saksiju sa vlažnom zemljom. Reznice se lakše ukorenjuju tokom leta, ali će raditi u bilo koje doba godine. Održavajte zemlju blago vlažnom kao korenje za sečenje, što može potrajati nekoliko nedelja, prenosi informer.rs.

Da li biljke žada cvetaju?

Biljke žada retko cvetaju u zatvorenom prostoru, ali kada cvetaju videćete obilje sitnih ružičasto-belih cvetova sa slatkim mirisom. Žad cveta kao odgovor na duge noći, pa ako želite da podstaknete cvetanje držite biljku na hladnom i tamnom mestu, počevši od jeseni.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

biljka žadanegazalivanje
Komentari (0)
Dodaj komentar