Aktivno rešavanje problema

Svako nekad ima probleme, s tim što ih neko rešava na aktivan način, dok su drugi pasivni u vezi s tim. Istraživanja pokazuju da su oni koji se aktivno suoče s problemima, na duže staze, zdraviji i uspešniji od onih pasivnih.
Ono što je takođe tipično jeste to da su optimisti skloni aktivnom rešavanju problema, dok su pesimisti skloniji pasivnom pristupu (ignorisanje problema, bekstvo, pretvaranje da problem ne postoji…). A nije nepoznato da optimisti, u proseku, žive duže nego pesimisti, i da su, opet u proseku, zdraviji od njih.
A šta ako ste vi po prirodi pesimista? Da li to znači da morate postati optimista, potpuno se promeniti, kako biste poboljšali sopstveno zdravlje i uspeh? Nije neophodna potpuna promena. Ne morate sopstvenu ličnost da promenite u toj meri, može vam znatno poboljšati zdravlje i uspeh i povećati radost u životu već i ako samo prihvatite neke od navika optimista, kao što je aktivno rešavanje problema.
Šta to konkretno znači? Kao prvo, priznati sebi da imate taj-i-taj problem, ne "zavlačiti glavu u pesak". Zatim, pomaže ako zapišete koji je to tačno problem, a onda smislite i napišete nekoliko stvari koje biste mogli pokušati da biste problem rešili. Ovo je znatno lakše reći nego zaista uraditi, jer pesimisti nisu navikli na takav pristup, oni teže pasivnosti, već će se kod zapisivanja i smišljanja rešenja javiti "Ma zašto se ja uopšte trudim kad od toga neće biti ništa?" reakcija. Ali, ako uložite napor volje, to je ipak izvodljivo – a već samo zapisivanje mogućih rešenja daće vam veći osećaj kontrole nad sopstvenim životom, i više energije i samopouzdanja.
Sledeći korak bio bi da neko od rešenja isprobate. Ako uspe, super. Ukoliko ne uspe, analizirajte situaciju, vidite zbog čega nije uspelo, i za šta vam se čini, s obzirom na nova saznanja, da bi imalo bolje šanse da uspe. I tako dok vam ne uspe. Takvim ponašanjem nećete nužno promeniti svoju životnu filozofiju, ali ako istrajete, osetićete da imate veću kontrolu nad svojim životom, što će vam uliti više samopouzdanja, učiniti da se osećate jače i pružiti vam izvesnu radost.
Još nešto: ima situacija kada je zaista bolje samo sačekati i videti šta se dešava, ne odmah srljati u neku akciju. Ali, postoji velika razlika između svesne odluke da čekate povoljno vreme za akciju, ili da sačekate i vidite hoće li problem ionako proći sam od sebe, i "zavlačenja glave u pesak". Svesno čekanje jer ste procenili da je to u ovom trenutku najpametniji potez je i dalje aktivan postupak, dok je "zavlačenje glave u pesak" pasivan.
Ne morate od pesimiste postati optimista, ali ako usvojite neka od ponašanja optimista, kao što je aktivno rešavanje problema, možete steći i neke od njihovih prednosti, kao što su bolje zdravlje, više uspeha i više radosti u životu.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

aktivno resavanjeproblemizene
Komentari (0)
Dodaj komentar