Beba plače! (1)

Svaka beba će bar ponekad zaplakati, samo što ume da bude muka živa odrediti zbog čega plače. Kao mala pomoć, evo nekih čestih i nekih možda iznenađujućih razloga koji će bebu navesti na to da se buni plačem.
1. Previše je utopljena. Mnogi su skloni tome da previše utopljavaju bebu. Deluje tako sitno, bespomoćno, da se jadno malo ne prehladi… Međutim, bebama će pre da bude pretoplo nego odraslima, plus novorođenčad nisu u stanju da regulišu telesnu temperaturu na isti način kao i odrasli, pa im to što im je vrućina još i više smeta. I onda se rasplaču.
To što je napolju malčice hladno ne znači da bebu treba utopliti kao da ste u Sibiru. Uopšteno pravilo je da, ako vi obučete dva džempera, bebi stavite jedan. U svakom slučaju, nemojte joj oblačiti više odeće nego što je nosite sami. Kako znati da li je bepčetu hladno? Dodirivanje bebinih obraza ili stopala neće uvek dati tačnu predstavu o tome da li joj je hladno – obrazi ili stopala mogu da budu hladni čak i ako je novorođenčetu sasvim udobno. Pouzdanije je temperaturu proveriti dodirivanjem stomaka ili leđa.
2. Roditelji se svađaju. Beba nema pojma šta znači: "Toliko si nesposoban da ni đubre ne možeš da izbaciš!" ili "Kako si bre zaboravila da platiš račun za struju?", ali joj se buka nimalo ne dopada. I te kako će biti svesna da se mama i tata svađaju, to će je uplašiti i rasplakaće se. Čak i ako nema vikanja, već se samo govori povišenim glasom, beba će to registrovati kao svađu – i eto plača.
Neizbežno je da se partneri nekad posvađaju, naročito dok su oboje iscrpljeni brigom oko bebe. Međutim, trebalo bi da se potrude da, bar dok su u istoj sobi s bebom i ona je budna, govore smireno, jer će to umirivati i novorođenče i činiti da se oseća srećno, sigurno i ušuškano.
Sutra pročitajte još mogućih razloga za bebin plač, i kako pomoći vašoj bebici da joj bude bolje.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

bebemajkeplaczene
Komentari (0)
Dodaj komentar