Beba plače! (3)

Zašto beba plače? Mnogo je mogućih razloga, nekada lako pogodite, nekada baš i ne. Pisali smo o nekim od mogućih razloga, a danas pišemo o još nekim – nadamo se da će bar onim manje iskusnim roditeljima tekst biti od koristi.
6. Usamljenost. Između šestog i devetog meseca beba nauči da je odvojeno biće od svoje mame. To je dobro, naravno, samo što joj onda mama nedostaje kad se odvoji od nje, pa počne da plače.
Mama povremeno mora da se odvoji od bebe kako bi obavila neke poslove. Međutim, ako bepče kao da će da se iskida od plača, dobro je zagrliti ga, malo ga maziti, potapšati ga po leđima… Na neki način ga uveriti da se mama svaki put vrati. Nekim bebama je to dovoljno, ali ponekoj bebi svaki trenutak razdvajanja izuzetno teško pada, pa bi moglo da bude lakše i efikasnije poneti je sa sobom dok obavljate to što imate da obavljate. To užasavanje od svakog trenutka razdvajanja, čak i kod ovakvih beba, obično prođe do petnaestog meseca bebine starosti.
7. Beba je gladna. Ovo je opštepoznat razlog plača, samo što može da se desi da se beba rasplače zbog gladi svega sat vremena nakon što se najela. Kako to? Tako što ima perioda kada beba izuzetno brzo raste, i tada je potrebno hraniti je još češće nego inače. Ti periodi se obično jave kad beba napuni dve, tri i šest nedelja, kao i tri i šest meseci, i traju oko dva dana. Sad, to su uobičajene brojke, ali bebe ne proveravaju kalendar, pa se ovakvi periodi mogu javiti bilo kad.
Kako znati da li je beba zaista gladna? Pomazite je, držite je malo, ušuškajte je i probajte da je uspavate… Ako zaspi, ne radi se o gladi. A ako nastavlja da plače, sasvim je moguće da želi još jedan obrok.
8. Bebi je dosadno. Previše raznorazne stimulacije je zamorno za bebu, ali bebe ne vole ni kada se ne dešava ama baš ništa, i kada su sat za satom na istom mestu. Neke bebe bolje podnose da su dugo na istom mestu i da se pred njima ništa ne dešava, neke lošije, ali sve vole kad im se povremeno promeni okruženje.
Dobro je ohrabriti prirodnu želju deteta za istraživanjem. Prebacite bebu s vremena na vreme u drugu sobu, odvedite je u park, povedite je sa sobom kad imate nešto da obavite. Nemate priliku da bilo kud vodite bebu? Pričajte s njom, igrajte se s njom, mazite je… Bebe su po prirodi veoma društvene, i jako vole da su u blizini roditelja, da ih gledaju, slušaju i uče od njih.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

placzenabebamajkaroditeljstvo
Komentari (1)
Dodaj komentar
  • Nataša Gajić

    Nekada se po obdaništima pjevala podsmješljiva pjesmica „Reci, bebo, šta ti treba…“ kad ono nije u stanju da uradi nešto već primjereno svom uzrastu ili plače bez pravog razloga, što je utiša i podstakne no odbranu, malu borbicu ili da se malo više potrudi. Sad, kad je bebica malo stasala, plače kad ne može dobiti ili joj je oduzeto nešto što ona smatra da joj pripada, kad je izvrgnu ruglu, jer ne može nataknuti čarapicu na nogicu ili, naprosto, kad tako plače, pribjegava posljednjem sredstvu ucjene iz očaja, kad joj neko smeta ili se osjeti bespomoćno i ugroženo, a ne umije da se odbrani. E, sad, još malo veći dječaci pribjegavaju tuči iz sličnih razloga kao i sad veće djevojčice koje i dalje najčešće plaču, jer, beba plače kad beba plače.