Beli luk – vaš zaštitnik

Skoro da i ne postoji neko ko nije čuo da je konsumiranje belog luka odlična preventiva protiv gripa i prehlade. Kad naiđu sezone prehlada ili epidemija gripa, neprijatan miris koji beli luk ostavlja na rukama dok ga sečete, kao i zadah koji ostavlja kad ga konsumirate čini se kao mala cena za zaštitu od dosadnih boleština. Da li ste znale da beli luk ne štiti samo od gripa i prehlade već i da je veoma koristan protiv znatno težih oboljenja?

Sastojak belog luka koji mu daje aromu zove se alicin i on je jedan od glavnih razloga zbog čega je beli luk toliko koristan. Recimo, dijabetes – alicin igra značajnu ulogu u snižavanju nivoa šećera u krvi, pa zato pomaže i u prevenciji i u terapiji dijabetesa. Alicin podstiče i cirkulaciju u plućima i na taj način olakšava disanje.

Pokazalo se da je beli luk efikasan i u prevenciji srčanih oboljenja, jer snižava nivo lošeg holesterola, masti i krvnog pritiska. Takođe, podstiče proces zgrušavanja krvi, zbog čega lekari savetuju pacijentima koji piju lekove za razređivanje krvi da ne konsumiraju beli luk.

Imate problema sa želucem? Beli luk i tu pomaže – izgleda da ubija bakteriju Helicobacter pylori, uzročnika čira na želucu. Na taj način i snižava verovatnoću da ćete dobiti kancer želuca. U zemljama gde se beli luk koristi u svakodnevnoj ishrani, kao što su Italija i Kina, veoma je mali broj obolelih od kancera želuca. Postoji verovatnoća da redovno konsumiranje belog luka štiti i od pojave kancera pluća, dojke i prostate, ali to još uvek nije potvrđeno.

Kao prirodni antibiotik, beli luk štiti od mnogih infekcija. U toku Prvog svetskog rata upotrebljavan je kao preventiva prilikom gangrene i drugih opasnih infekcija. Smatra se da beli luk blokira dejstvo nekih enzima u organizmu koji omogućavaju razvoj infekcije; zna se da je efikasan kako u borbi s bakterijskim, tako i u borbi s gljivičnim infekcijama.

Postoji još jedna stvar u kojoj je beli luk efikasan zaštitnik: njegov miris je toliko jak da odbija komarce, pčele i ose. Nažalost, taj isti miris odbija i ljude, tako da je u ovu svrhu beli luk prihvatljivo rešenje jedino ako je vaš problem s komarcima, pčelama ili osama zaista izražen.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

beli luk
Komentari (0)
Dodaj komentar