Fraza koja vas smiruje

Život postaje sve više pun stresnih situacija, i s time nije lako izaći na kraj. Stresne situacije nije uvek moguće izbeći, ali jeste moguće promeniti sopstvenu reakciju na njih, naučiti da se manje uzrujavate, tako da vas i zaista loše situacije manje pogađaju. Jedan od načina da sebe uvežbate da se smirite i kad ste pod stresom jeste da pronađete neku frazu koja vas umiruje.
Kako pronaći takvu frazu? Iz iskustva koje ste stekle. Nešto što ste shvatile nakon što ste "pregrmele" neke teškoće, što ste tada rekle sebi i što i danas smatrate tačnim. Nije obavezno da reči budu vaše – može da bude i neka izreka za koju ste shvatile da je tačna, može i citat iz neke knjige ili filma, stih neke pesme, nešto što vam je neko rekao, a vi kasnije uvidele da je potpuno tačno… Bilo šta što je pozitivno, u šta verujete i što na vas deluje umirujuće, podseća vas da ćete i ovu teškoću uspeti nekako da svaladate.
Druga varijanta jeste da odaberete neku frazu, stih, citat koji vas redovno nasmeju, a imaju veze s problemima, nervozom, stresom, uviđanjem da su stvari takve kakve su i s tim se treba izboriti… Recimo, mogući primer za nervozu bio bi: "Laki je malo nervozan danas."
Odaberite ili smislite frazu, ili nekoliko takvih, za različite situacije. A onda, kad vam se desi nešto od čega biste da "provrištite", ponavljajte u sebi tu frazu. Mnogi koji su oprobali ovaj metod otkrili su da funkcioniše. Ta fraza nije nešto što nema veze s vama, to je nešto što je došlo iz vašeg sopstvenog iskustva, vaših uviđanja, ili je nešto što ste odabrale jer vas uvek nasmeje, tako da će vas ili umiriti ono za šta iz sopstvenog iskustva znate da je tačno, ili će vas nasmejati, što će takođe učiniti da se osetite bolje.
Od te fraze vam neće nestati problemi, niti ćete se osetiti kao da je sve idealno – i dalje biste mogle da budete uznemirene, zabrinute, ljute… Ali, ipak ćete se osetiti bolje, a onda ćete imati i više snage da se izborite s onim što vas muči – a kad imate neku muku, svaka pomoć je dobrodošla, uključujući i pomoć jedne nekoliko puta ponovljene fraze.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

frazasmirivanjezene
Komentari (1)
Dodaj komentar
  • Dikosava Radibratović

    Vladati sobom najveća je vlast!