Insekti – kako ih se otarasiti?

Leto je super vreme da se provede u prirodi, da idemo na izlet ili roštilj, nisu retke ni žurke na otvorenom. Lepo je vreme, zašto bismo se zatvarali u kuću? Ako se sad zatvaramo, šta ćemo tek da radimo kad dođe zima? Nažalost, uz lepo vreme i boravak na otvorenom često idu i "kvariše dobrog raspoloženja" – insekti. Da li mora da bude tako, ili postoje načini da se insekti, ako ne baš skroz oteraju, a onda makar da se njihovo prisustvo smanji na minimum? Na vašu radost, postoje!
Ose i pčele neće odbiti onu hranu i piće koje ste s puno truda i ljubavi spremale za svoje goste, zato nije loša ideja da namirnice i napitke prekrijete. Ovi insekti vole slatko, tako da je slatke napitke najbolje piti na slamčicu, iz bočice ili poklopljene čaše (da, baš kao u "Mekdonaldsu"!). Može da bude dobar trik i da "odvabite" ove male dosade tako što ćete posudu sa zašećerenom vodicom staviti negde dalje od trpeze (i upozoriti goste na to gde je ta posuda, kako bi mogli da je se klone kad ustanu da se prošetaju).
Ose i pčele vole jarke boje, naročito garderobu s cvetnim aplikacijama, pa će i vas prosto obožavati i neće se odvajati od vas ukoliko budete nosili takvu odeću. Parfemi i dezodoransi takođe mogu da privuku ose, pčele i komarce, naročito slatkasti mirisi. Alergične osobe ne bi trebalo da hodaju bose po travi, a i zaobilaženje kanti za otpatke i kontejnera je dobra ideja, jer se insekti tamo često okupljaju. Potrebna je pažnja i ako ste rešili da berete voće, pošto većina insekata jako voli zrelo voće.
Da biste smanjili verovatnoću da vas posete insekti, izbacite vodu iz svakog predmeta u vašem dvorištu ili na terasi. Komarci reaguju na svetlost, zato nije loša ideja da uveče zatvorite prozore pre nego što upalite svetlo (ili da na prozore stavite mrežicu protiv komaraca). Još jedna stvar koja privlači komarce: tamna odeća. Ne bi bilo loše ni da ne jedete puno slatkiša (to će se lepo odraziti i na vašu liniju) jer ljudi koji unose puno šećera češće budu ujedeni (izgleda da se komarcima takva krv više dopada). Da biste odbili komarce od sebe, jako lepo funkcioniše ako stavite miris lavande na isturena mesta gde je puls najjači (zglobovi, vrat, iza ušiju, kolena i članci).
Ako se pridržavate ovih saveta, insekata će i dalje biti, ali makar će se češće rešavati da vas, vašu hranu i vaše goste jednostavno ignorišu kao nešto što se njih nimalo ne tiče. Ohrabrite ih u tome i imaćete mnogo manje neprijatnosti.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

insektikomarciletomuveose
Komentari (0)
Dodaj komentar