Kako pobediti umor i razdražljivost

Prošlo je podne, a vi ste od ranog jutra bile zatrpane poslom. Veoma ste umorne, ali posla ima još puno i nemate vremena da dremnete. Pod tim okolnostima, potpuno je razumljivo što ste razdražljive – evo malih saveta kako da se oslobodite te razdražljivosti i osećaja umora.

Savet br. 1: trk u prodavnicu po kesicu suvog grožđa! Šećer će vas malo smiriti; pored toga, u suvom grožđu ima gvožđa, koje vam je neophodno da biste se izborili sa umorom – povećaće vam količinu kiseonika u krvi i time smanjiti osećaj umora. Da li ste primetili kako se anemične osobe lako zamaraju? To je zbog nedostatka gvožđa u krvi, a samim tim i nedostatka kiseonika u krvi.

Savet br. 2: „nalivajte“ se vodom! Može da posluži i voće bogato vodom, na primer, pomorandže i limun. Prezaslađene tečnosti neće vam pomoći, jer će vam šećer „ukrasti“ vodu (a i ugojićete se, za šta nije baš verovatno da će vam popraviti raspoloženje). Jedan od glavnih „krivaca“ za osećaj iscrpljenosti je dehidracija. Preporučuju se dva-tri litra tečnosti bez kofeina dnevno (ukoliko se osećate zlovoljno, nemojte se nalivati kafom, ma koliko umorne bile – to će vas samo još više unervoziti; međutim, možete pomirisati tek skuvanu kafu, pošto miris kafe poboljšava raspoloženje).

Savet br. 3: ne bežite od sunca kao vampir, ma koliko neraspoložene bile! Otvorite prozore i sklonite zavese; ukoliko vam to okolnosti dopuštaju, izađite na nekoliko minuta (recimo, po onu kesicu suvog grožđa). Ispitivanja su pokazala da izloženost prirodnoj svetlosti povećava nivo melatonina, hormona budnosti (to je razlog zašto nam je normalno da budemo budni danju i zašto neki ljudi uopšte ne mogu da zaspe dok su izloženi dnevnoj svetlosti). Osim toga, sunčeva svetlost podstiče i rad hormona odgovornih za dobro raspoloženje. Nije se nekad uzalud pevalo „Let the sunshine in“!

Naravno, kad uhvatite priliku, dobro se naspavajte – ništa ne pomaže kao dobro noćno spavanje. Čim vam to prilike dopuste, obradujte sebe i izdvojte neko vreme da se samo izležavate u krevetu – bile ste vredne, zaslužile ste, a malo lenstvovanja može sjajno da vam popravi raspoloženje.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar