Ko plaća prilikom izlaska?

Nekada su postojala prilično jasna pravila o tome ko plaća prilikom izlaska s prijateljima. Danas sve to postaje mnogo više zamagljeno, pravila su sve manje bitna, što s jedne strane nije loše, ali bi vas moglo dovesti do neprijatnih nesporazuma, naročito ako se iskombinuje s nestajanjem pravila i u drugim oblastima.

Konkretan primer: vi ste mlada (duhom, u telu, oboje…) i druželjubiva osoba koja se rado viđa s ljudima različitog uzrasta. Za vas prijateljstvo nema nikakve veze s godinama, u drage prijatelje ubrojićete i one koji su više nego dvostruko stariji od vas, kao i one koji još uvek nisu punoletni. I onda, jednom prilikom, kada vas nekoliko ide u bioskop, vi predložite da i maloletna unuka (i nju smatrate prijateljicom) vaših prijatelja pođe s vama, jer verujete da bi se film koji planirate da gledate dopao i njoj. Oni se slože, i drago im je zbog toga. A zabune kreću.

Ta maloletna unuka nije malo dete, ali se čini da očekuje od vas da platite i njenu kartu (srećom po vas, ipak nije pošla od kuće bez novca, pa ste to izbegli). Predložili ste joj da podelite kesu kokica, i prihvatila je, ali je priložila manje od polovine cene tih kokica. Nakon tog izlaska, vi ste zbunjeni – da li se ona ponela ispravno, ili vi, i kako je uopšte trebalo poneti se?

Nekada je važilo pravilo da časti onaj ko zove. Danas se to pravilo slabo poštuje, i u principu je sve stvar dogovora, međuljudskih odnosa i toga ko koliko ima novca i koliko je voljan da plati. Nekada će svako platiti svoj deo, nekada će neko častiti sve, nekada je dogovor takav da svaki put časti neko drugi…

Ukoliko ste poveli u izlazak i maloletnu osobu bez sopstvenih prihoda, nije neobično da ona očekuje da vi platite za nju. Tu stvar bi u principu trebalo rešiti unapred, odnosno, dogovoriti se s roditeljima ili starateljima te osobe. Jedna mogućnost je da vam oni daju novac koji će pokriti troškove koje ta osoba napravi, ili da toj osobi daju novac za izlazak (pošto se, kao što smo rekli, ne radi o malom detetu). A druga je da vam oni na neki način uzvrate to što ste izveli tu osobu (bez striktnog obračunavanja ko je tačno kakve troškove imao, pošto to već ne bi spadalo u prijateljstvo).

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

izlascizeneplaćanje
Komentari (2)
Dodaj komentar
  • milovan

    Jeste, ti pozivas da izađete. Ali ako nemaš para za izlazak, onda ne ideš ili kažeš da nemaš para. Prosto.

  • Ivan Ivanov

    Uvijek plaća onaj ko je pozvao u bioskop, restoran, bilo gde. U Vašem slučaju, bezuslovno, jer je u pitanju dete. Mnogo bi bilo ružno: pozivam te tu i tu, ponesi novac da platiš. Ako ste pozvali, znaci da ste Vi domaćin, a pozvani je gost. Troškovi su na Vama. Onaj ko poziva mora biti spreman da plati, pa ako pozvani u momentu plaćanja odreaguje, prilagođava se situaciji.