Mrzi vas da to radite za sebe

Žene se neretko osećaju obaveznim da čine hiljadu i jednu stvar za druge – za roditelje, decu, muža, prijatelje… A kada treba nešto da učine za sebe, previše često za to nemaju snage, ne stignu, ili ih jednostavno mrzi. A ne bi trebalo tako.
Recimo, ona se oseća obaveznom da deci i mužu spremi neko kuvano jelo, moraju bar jednom u toku dana da pojedu nešto kuvano. A kad se zadesi da je sama – ma, nema veze, neće valjda da se bakće sa spremanjem nečeg samo za sebe, može i "suva hrana". Ili, redovno će ići na depilaciju ako će biti viđena (leto je pa će joj noge biti otkrivene, ili je "sezona slava" ili neki praznik pa će biti u suknji, ili…), a ako ne, nema veze, jeste da više voli kada su joj noge glatke i izdepilirane, ali zašto da se udešava ako je niko neće videti? I tako redom.
Naravno, povremeno uzimanje "suve hrane", peciva iz pekare i sličnog umesto nekog hranljivijeg i zdravijeg obroka vas neće ubiti. I nije neophodno biti konstantno opterećen savršenim izgledom, mada svakako treba barem redovno voditi računa o ličnoj higijeni. Ali, ako vas redovno mrzi da se potrudite ukoliko je nešto samo za vas, time sebi šaljete poruku. Poruku da vi niste bitne, da niste vredne truda, da se o vama ne treba brinuti. I, vremenom, poverujete u to, i osećate se sve lošije, a ni same niste sigurne zašto.
Volite same sebe. Brinite se o sebi. Nije neophodno da redovno jedete kuvano, ali bi trebalo da se hranite zdravo kad god to možete. Negujte sebe i udešavajte se, i to ne samo kad očekujete da će vas drugi videti – činite to zbog sebe, radi sopstvenog uživanja. I zato što tako sebe podsećate da vi jeste vredne pažnje, vredne brige, vredne ljubavi. Niste samo kanta za otpatke u koju se može strpati bilo šta, ionako će biti bačeno u kontejner, vi ste prelepa i predivna osoba o kojoj treba voditi računa. Ne dopuštajte nikome, a najmanje samoj sebi, da vas ubedi u suprotno.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

lenjostnavikezene
Komentari (3)
Dodaj komentar
  • Biljana Marković

    Žena uvek treba da liči na ženu. Ona je u kući pre svega stub koji sve drži pod budnim okom, ali ne mora da liči na klasičnog stražara i da lovi greške ukućana. Žena, majka, supruga, mora biti pre svega dobar primer ostalim ukućanima, a naravno od nje same sve počinje. Znači, neophodno je vreme koje će posvetetiti sebi i isključivo sebi. Da li će se to odnositi na održavanje lične higijene ili čitanje neke dobre knjige ili gledanje nekog dobrog filma, ne treba biti sputana u tome. A da bi se uskladile sve te mnogobrojne obaveze i kod kuće i na poslu, potrebna je samo dobra organizacija i dora volja. Naravno, kada sve to sprovedete i napravite jednu toplu harmoniju u svom toplom domu, uz to i Vi lepo izgledate, verujte da će Vam se svi diviti. A nije teško, samo odredite termin koji će biti samo Vaš. Ko pokuša, sigurno će uspeti!

  • Dušica Popović

    Dokle god žene ne shvate da sebe treba da stave na prvo mesto u svom životu, večito će im neko drugi biti kriv i večito će biti nezadovoljne. To ne znači zanemariti sve druge, to znači – kako voleti druge ako ne voliš sebe?

  • Rada Gojković

    Nevjerovatno, ali našla sam se potpuno u ovom tekstu. Tjesim se jer nisam jedina, ali me umorilo ustajanje u šest, pitanje da li ću doći kući s posla do četiri ili pet, od koga treba da preuzmem moje čedo, pa da im skuham da jedu… Polako se gubim u svemu tome i gubim volju i za posao, a kamoli da mislim za sebe. Divim se svim ženama koje ovako žive. Mozda ne znam jednostavno da prihvatim takav život.