Ne budite zlopamtilo!

Uh, ala vam se neko zamerio, i to baš gadno! Jako ste se zakačile sa koleginicom, ili sa prijateljicom, ili vas je partner baš jako povredio… Možda ste još uvek ljute i ogorčene na svog bivšeg, koji vam se zamerio pre pet godina (ma, ne samo zamerio – to što je on uradio ne oprašta se ni za milion godina!), ili… Zaista, veoma je lako biti ljut i ogorčen na sve koji su vam se ikada zamerili, ili bar na neke od njih, na one najgore. Dovoljno je samo da vas nešto podseti na te osobe, pa da osetite kako vam skače pritisak, rad srca se ubrzava, a vi postajete ljuti na sve oko sebe. Kako je samo mogao (mogla) to da vam uradi? Šta god to bilo.
Postoji ozbiljan problem s ogorčenošću, makar to bila ogorčenost i na samo jednu osobu (kod onih koji s besom pamte svaku, pa i najsitniju nepravdu koja im je učinjena, problem je znatno veći): ogorčenost je nezdrava. Za početak, ljutnja i ozlojeđenost koju osećate ako ne usledi oproštaj podstiču lučenje hormona stresa u vašem organizmu, a o štetnim posledicama stresa pisali smo i mi i mnogi drugi.
Plus, na Univerzitetu Virdžinija Komonvelt sprovedeno je istraživanje koje je donelo sledeći podatak: kod osoba koje su zlopamtila povećano je lučenje kortizola, hormona koji je direktno odgovoran za povećanje telesne težine. Znači, ako ne opraštate, ne samo da ćete se stalno loše osećati (niko se ne oseća dobro kad je ozlojeđen i besan) već imate i prilične šanse da se ugojite. Čemu sve to? Šta dobijate time što ste besne na nekog i što ne dopuštate da taj bes prođe?
U slučaju da vam je teško da oprostite to što vas je neko povredio, a ne raduje vas da patite od posledica zlopamćenja, evo i dobrih vesti: uopšte nije neophodno da se izgrlite i izljubite sa osobom koja vas je povredila. Ne treba ni da zaboravite da vam je naneta povreda (tako nešto bilo bi neoprezno). Što se vašeg zdravlja tiče, biće dovoljno da saosećate s tom osobom (pri tom, ne morate čak ni da pričate s njom). Tako ćete ukloniti uzročnik stresa i moći ćete bez opterećenja da nastavite sa svojim životom.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

besljutnjaogorčenostoproštajstres
Komentari (2)
Dodaj komentar
  • Isidora Berger

    Da, precrtajte je. Kao da ne postoji. Ko vas povredi jednom, ako mu dozvolite, učiniće to još bezbroj puta. Nemojte patiti zbog toga – ali zaboravite na tu osobu.

  • Lana Popović

    Slažem se da ne treba biti zlopamtilo. Osobe koje vam u komunikaciji, druženju i saradnji ne odgovaraju, odnosno prema vama nisu korektne, jednostavno treba izbegavati – sa njima prekinuti kontakt. I to bez ikakvog “zlog“ pamćenja. Jednostavno, treba ih zaboraviti. Jer ni u kom slučaju ne smete dozvoliti, odnosno pružiti šansu da vas jedna ista osoba bezbroj puta razočara. Precrtajte je – kao da ne postoji.