Ne primećuju vas kao ranije

Postoje dame koje jedan deo svog života izgledaju jako privlačno, za njima se okreću na ulici. A onda, da li zbog godina, da li zbog nečega drugog, to polako prestane – to je nešto što ume prilično da zaboli, ali zaista nije kraj sveta.
Da ne bude zabune, ne kažemo da su te dame obavezno opsednute svojim izgledom niti da im je najvažnije u životu da privlače pažnju. Međutim, jeste prijatno ako vas primete po lepom. Nije da će da stanu razjapljenih usta kad vas vide na ulici, niti da će da puze za vama, ali je jasno da im se dopada ono što vide kad vas ugledaju. To može da ulepša dan, kao i da bude izvor samopouzdanja. A onda, postepeno ili odjednom, to nestane. Ono na šta ste bile navikle dobar deo svog života više nije tu. I nedostaje vam.
Neke dame smatraju sebe luckastim što im nedostaje da ih nepoznate osobe na ulici pogledaju s osmehom i odobravanjem, i prebacuju sebi zbog toga. Druge ne mogu da podnesu gubitak, pa se očajnički trude da vrate vreme unazad, što nekad da groteskne rezultate, neprimereno oblačenje i šminkanje (recimo, upadljivo starija dama, već prilično opuštenih mišića i kože, pokušava da nosi minić ili tesne pantalone, i/ili se šminka jarkim bojama, koje samo ističu ono što bi želela da sakrije – godine).
Nema potrebe ni za prebacivanjem sebi niti za neprikladnim ponašanjem. Normalno je da vam nedostaje pažnja koja vam je bila jedan od izvora samopouzdanja. U takvoj situaciji dobro je naći neki drugi način da ponovo budete zapažene po dobrom – a vaše iskustvo vam to i te kako omogućava. Imate razna znanja koja ste stekle u životu i koja možete da podelite s drugima, kao i razne sposobnosti; imate dragoceno životno iskustvo koje nedostaje mlađima a koje bi im moglo pomoći. Već i to što je neko vedar i prijatan kao osoba drugima je veoma privlačno – previše je namćora i zlovoljnih.
Lepota uvek privlači pažnju, bilo da se radi o spoljašnjoj ili unutrašnjoj lepoti – a ona unutrašnja se, ako joj to dopustite, s godinama samo povećava, ne gubite je. I, ako ne zanemarite unutrašnju lepotu, zadržavate i onu spoljnu, ne u smislu zategnute mlade devojke, već u smislu izgleda toliko prijatnog, koji toliko zrači unutrašnjom lepotom, da se ljudi nasmeše čim vas vide.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

zenezivotprimećivanje
Komentari (4)
Dodaj komentar
 • Marina Rajić

  Predivan članak i istinit za mnoge žene našeg podneblja… ali sam primetila da naše žene i bez obzira na svu nemaštinu izgledaju lepše nego mnoge žene u Evropi i Americi i stvarno se još ima za čim okrenuti, ali ima jedna druga istina: ako žena voli sebe, kako god da se obukla, uvek će se za njom okretati i voleće sebe (i to nema ničeg zajedničkog sa biti narcisoidnom osobom). Takve žene drže do sebe, uvek su vedre, raspoložene i lepo se osećaju, a to se oseća i vidi bez obzira na godine, kolicinu bora ili sede kose! One jednostavno zrače lepotu!

 • Linda Wudard

  Ok … this is hard to answer as I think something was „lost in translation“ and I do not know Serbian. I do think that some women really care about no longer having the ability to draw attention to themselves due to their youthful beauty … if they were ones who USED that beauty to get what they wanted or at least to begin to get what they wanted (for all we know that the beauty will continue on in the inside). I do agree with you that youth and age are both beautiful, but it takes longer for that inner beauty to get noticed when you are older. AND … it is just very HARD to become part of the „Invisibles“!

 • Nataša Gajić

  Mislite da je drugima samo stalo da budu primijećeni i da skreću pažnju na sebe gdje god se pojave? Starost ili mladost je lijepa i kad je neprimijetna za širu okolinu, potrebno je samo znati uživati u njima kao od života datim, pa bez obzira da li se i vrapci okreću za vama i imaju li šta da prokomentarišu o tome.

 • Linda Woodard

  First off, I am amazed that an article like this was written, for I think it is very valid as many women feel this way, especially when their „looks“ opened up so many doors for them in the past. I also agree with the columunist in regards to some of the ridiculous attempts older women use to still turn heads. I could see this when living in Belgrade, and yes, men did turn heads, but they were snickering at the women and it was sad. I also see many of them on dating sites, and it amazes me that they allow themselves to look that ridiculous in cyberland where millions of people can see those photos and not just in BG. I agree that it is HARD to think that this part of our psyche…our „person“…is gone. BUT what the columunist stated that I think is harder to do than accepting this newly found „invisibility“ is that we look at our experience and what we have done and accomplished and use that as our „inner beauty“…. and it is hard due to the fact most men will not go past the „outer“ one in order to get to that inner one….trust me, I know.