Neplodne, a među trudnim prijateljicama

Sterilitet kome nema pomoći može da bude izuzetno bolan za ženu koja želi decu – i tada nije nimalo lako izaći na kraj sa sopstvenim osećanjima kada viđate trudne prijateljice, prijateljice s decom, prijateljice koje žele da ostanu u drugom stanju a znate da mogu da imaju decu…
Naravno, takva žena će čestitati svojim prijateljicama, jer je normalno čestitati kada čujete za željenu trudnoću. Ali, boli biti među takvim ženama. Sasvim je moguće da im zavidite na onome što imaju i što i vi želite, a nikako ne možete i da dobijete – da zatrudnite i postanete majka. Niste sigurne uspevate li uopšte da u potpunosti sakrijete negativna osećanja koja nekad imate, možda vam sada ni ne saopštavaju svi da očekuju bebe, i ne znate kako sa sobom da izađete na kraj.
Takva situacija je veoma teška. Može da bude nešto lakša ako je moguće usvojiti decu, ali i tada ostaje bolno podsećanje na to da nešto ne možete. Mnoge žene će se u takvoj situaciji osećati manjkavim, faličnim; ima i onih koji će ih posmatrati i tretirati kao falične jer ne mogu da imaju sopstvenu decu, kao da je jedina svrha žene ta da zatrudni i rađa. A trebalo bi izaći na kraj sa sopstvenim negativnim osećanjima, inače će odvesti u život ispunjen usamljenošću i ogorčenošću. Samo, kako?
Nije loše izbegavati konstantno razmišljanje o onome što ne možete, o onome što nemate. Uvek je moguće naći nešto što nemate i što ne možete, ma koliko drugima delovali ispunjeno i sposobno i srećno, i to važi za svakog, tako da je vaš izbor hoćete li se usredsrediti na ono što nemate i na žaljenje zbog toga, ili na ono što imate i što možete i na uživanje zbog toga.
Pored toga, dobro je setiti se da bebe koje prijateljice nose u sebi nisu bebe koje biste vi nosile da one nisu u drugom stanju. Nijedna od njih nije kriva; nijedna vam nije preotela toliko željeno dete. Ako su vam zaista prijateljice, pokušajte da se iskreno radujete njihovoj sreći, kao što se i one raduju dobrom u vašem životu.
Znamo da ovo što savetujemo nije nimalo lako. Ipak, bilo bi dobro pokušati, sebe radi, jer je alternativa ta da se osećate usamljeno i ogorčeno i kao da vam je ceo kosmos učinio ogromnu nepravdu, a takav život nije nimalo srećan.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

bebeneplodnoststerilitetdecaženezavistjadprihvatanjetrudnoćatugačestitanje
Komentari (0)
Dodaj komentar