Noćno cviljenje štenadi

Nabavka šteneta donosi veliku radost celoj porodici, naročito deci, ali u početku mogu postojati i neki problemi. Jedan od prilično čestih je taj što štene u toku noći cvili i „kuka“ – neprijatan problem, ali ne i nerešiv.
Prilično je nezgodno kad želite da spavate, a štene, iako ste ga udobno smestili na njegov ležaj (ili šta ste mu već odvojili s tom funkcijom) u susednoj sobi, „kuka“ tako žalostivo da vam se srce cepa… A uz to imate utisak i da ga čuje nekoliko okolnih ulica. Ne vredi ljutiti se na štene, ono postupa po urođenom instinktu. A instinkt kaže da se mora ostati s čoporom, jer je jedino tako bezbedno; ukoliko si nekim slučajem odvojen od čopora, cviliš i kukaš, oni te nađu po zvuku i ponovo si s njima, ušuškan i siguran. Jednom kad „usvojite“ štene, vi i vaša porodica postajete njegov čopor, i kao dobro štene ono će se truditi da stalno bude s vama.
Šta učiniti? Ono što bi štene najviše volelo, i posle čega bi skoro sigurno prestalo da kuka, jeste to da spava na vašem krevetu, pored vas. Ako mu to dopustite, teško da ćete ga ikad kasnije odučiti od toga da spava na vašem krevetu; ukoliko vam to ne smeta, samo napred, imaćete veoma srećnu kucu.
Ako ipak ne želite mezimca na svom krevetu, pomoći će i premeštanje njegovog ležaja u vašu sobu. Štene će tako biti zajedno s „čoporom“. I dalje kuka? Proverite da možda ne mora da izađe napolje, da obavi nuždu. Ukoliko se ne radi o tome, naredite mu: „Spavaj!“ ili „Tišina!“. I dalje kuka, nakon što ste nekoliko puta ponovili naređenje? Stavite pored njega neku od njegovih igračaka, može i jednu od onih koje mu služe za glodanje, i nakon toga ignorišite dalje kukanje. Ukoliko ga ne ohrabrite na kukanje time što ćete ga tešiti (u redu je da ga izvedete napolje ako je to neophodno, ali ako ga mazite svaki put kad počne s noćnim cviljenjem, nastaviće s takvim ponašanjem dokle god ne popustite i ne pustite ga da vam spava na krevetu), vremenom će naučiti da se smiri. Takođe, pomaže i ako se izigrate s njim pre „vremena za krevet“ – ne da se samo malo poigrate već dovoljno da ga iscrpite, tada će biti sklonije tome da bez buke zaspi.
Ukoliko iz nekog razloga nije moguće da štene spava u vašoj spavaćoj sobi, ostavite blizu njegovog mesta za spavanje sat koji kucka, a pored šteneta svoju majicu kojoj je vreme za pranje i jako miriše na vas. To bi trebalo da umiri kucu i da joj pruži osećaj da nije sama i da je „čopor“ tu blizu.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

kućni ljubimciodgojstenadzene
Komentari (0)
Dodaj komentar