Odeća na poslu

Biti ležeran, opušten, "kul", to je ono što je u trendu, a taj trend se, između ostalog, odražava i na garderobu. Sloboda oblačenja postaje sve veća, u toj meri da se ponekad upitate postoje li uopšte neka pravila, čak i kad se radi o poslovnoj odeći (što bi ipak trebalo da bude nešto formalnije). Premda nisu onako striktna kao nekad, pravila ipak postoje i valjalo bi ih se pridržavati.
Uopšteno gledano, odeća zaposlenih prezentuje imidž firme. Ako je vaša struka nešto kreativno i radite za, da tako kažemo, opušteniju firmu, strogo formalna odeća (kao što je klasično odelo) neće biti znak profesionalnosti, već naprotiv, biće smatrana za znak nerazumevanja vašeg položaja i delovaće neumesno. Opet, ako radite u banci, tu postoji znatno striktniji kod oblačenja – sakoi i strogo krojene bluze praktično su obavezni.
Dobar recept za ovu dilemu jeste da pogledate kako su obučeni ostali zaposleni vaše firme. Ako sve vaše koleginice nose kratke suknje i cipele sa visokom potpeticom, verovatno bi i vi trebalo tako da postupite. Ukoliko se radi o važnim sastancima, tu bi ipak, čak i ako je firma inače neformalna, trebalo delovati ozbiljnije, pa ne bi bilo dobro da se pojavite ležerno i neobavezno odevene.
Kako definisati previše ležerno, ili previše izazovno, ili previše moderno kada se radi o odeći za posao? Najlakše je prema reakcijama vaše okoline – ako vaše kolege ne prestaju da vam bulje u dekolte, ili ne mogu da skinu pogled sa vaših veselih šarenih čarapa, ili vam neko diskretno skrene pažnju na to da su vam farmerke pocepane, definitivno ste preterale sa ležernošću (ili seksi garderobom, ili ekstravagantnošću). U slučaju nedoumice, a ako želite da izbegnete malopre opisane situacije, dobro je opredeliti se za konzervativniju varijantu: malo dužu suknju, manji dekolte, bez "vrištećih" boja, bez rupa na odeći.
U pravilniku firme ovaj detalj nećete naći i to je, nužno, krajnje nezvanično, ali razlika u garderobi između šefa i njegovih potčinjenih uvek treba da postoji. Drugim rečima, čak i ako stvarno obožavate brendove, nije dobra ideja da vaša odeća bude skuplja od odeće vašeg šefa – to neće povoljno istaći ni vaše ljudske ni vaše profesionalne dobre osobine.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

odevanjeodećaposaopravila
Komentari (0)
Dodaj komentar