Optimizam poboljšava zdravlje

Možda se pitate – zar nije nerealno i glupo biti uvek totalni optimista? Zar nije bolje imati u sebi dozu pesimizma? Lekari i istraživanja kažu da nije. Zapravo, budite optimista i uradićete jednu od najboljih stvari za poboljšanje i očuvanje svog fizičkog zdravlja. Čak vam optimizam može pomoći da živite duže. Tri nova istraživanja idu u korist ovoj tvrdnji:

  • Istraživanje sprovedeno u jednoj američkoj bolnici nad 839 pacijenata oba pola je pokazalo da pesimisti (što je određivano testom ličnosti) imaju za 19 procenata veću stopu smrtnosti.

  • Studija rađena na University of California je pokazala da su HIV pozitivni muškarci koji su bili nerealni optimisti, živeli u proseku devet meseci duže nego oni koji su na stvari gledali sa realnog stanovišta.

  • Rezultati jedne nove studije u kojoj je učestvovalo 112 studenata ukazuju da pesimisti češće oboljevaju od prehlada u odnosu na optimiste.

    Psiholozi još uvek tragaju za odgovorom na pitanje šta to konkretno utiče na poboljšanje zdravstvenog stanja kod optimista. Jedino što se pouzdano zna jeste to da ljudi sa pozitivnim stavom doživljavaju manje stresa pa, samim tim, imaju jači odbrambeni mehanizam. Ujedno, optimisti bolje rešavaju probleme (npr: ako dobijete srčani udar i ako ste optimista, veće su šanse da ćete vežbati posle toga).

    Možda sve ovo zvuči sjajno, ali šta kada se nalazimo u pravoj životnoj krizi pa u ime optimizma pokušavamo da to jednostavno poreknemo? Zar se to neće loše odraziti na naše mentalno zdravlje?

    Ne mora da znači, pokazuju istraživanja. Američki psiholog Shelley Taylor je proteklih dvadeset godina proveo u izučavanju uticaja optimizma i pesimizma kod obolelih od raka dojke i virusa SIDE. U članku koji je nedavno objavio kaže da je čak i potpuno nerealni optimizam (kao što je očekivanje da će se rak povući onda kada postoje jako male šanse za to) povezan sa boljim zdravljem.

    Još uvek se vode rasprave o tome da li su optimizam i pesimizam nasledni (neki stručnjaci kažu da samo 20-25 procenata ovih osobina čini nasledstvo). I pored toga, svi se slažu u jednom – čak i najveći pesimisti imaju sposobnost da izgrade pozitivan stav i da time poboljšaju svoje fizičko i psihičko zdravlje.

    Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

  • Komentari (0)
    Dodaj komentar