Osloboditi se negativnih osećanja (2)

Pisali smo o šteti, i fizičkoj i psihičkoj, koju izazivaju nakupljena negativna osećanja – bukvalno kao da su vam se različiti toksini nakupili u organizmu. Srećom, čišćenje od ovakve vrste otrova je daleko od nemogućeg – daleko je čak i od teškog.
Šta treba da uradite? Potrebno je da obezbedite sebi da neko vreme budete neuznemiravane – barem 15 minuta. Budite na tihom mestu i neka vam bude udobno. Ako želite, možete zauzeti uobičajen položaj za meditaciju, ali to nije obavezno, važno je da vam je udobno i da su vam leđa prava, da biste mogle neometano da dišete (možete da sedite, ležite, ako vam se tako dopada i ne ometa vam koncentraciju, možete i da budete naglavačke, stvarno nema striktnih pravila). Zamislite emociju koju hoćete da izbacite i zatim je zamislite kako napušta vaše telo, osetite kako prolazi kroz njega i biva katapultirana napolje, daleko, što dalje od vas. Postupak ponovite sa sledećom emocijom koje hoćete da se oslobodite. Ni same niste sigurne šta se sve nakupilo i šta bi sve trebalo izbaciti? Usredsredite se na rečenicu kao što je: „Oslobađam se svega što me sprečava da postignem ono što želim“, i pustite svoj organizam da sam odredi šta će se i kojim redom izbacivati.
Jednom kada ste izbacili onoliko koliko mislite da možete u toku jedne „seanse“ (vi određujete koliko dugo „seansa“ traje, u zavisnosti od raspoloživog vremena i vašeg strpljenja), dobro je taj „prostor“ popuniti nečim pozitivnim: ljubavlju, unutrašnjim mirom, prihvatanjem, unutrašnjom snagom… Nečim što vam je pozitivno i što doprinosi tome da se osećate dobro. To popunjavanje teče slično kao i izbacivanje, samo u obrnutom smeru – osećate kako vas željeno pozitivno osećanje ispunjava i puni toplotom, energijom, radošću…
Možda vam sve ovo zvuči neobično, ali nije zaista teško za izvođenje. Može da potraje dok se oslobodite nakupljenog tereta, a posle toga, biće dovoljno povremeno „čišćenje“. Probajte! Ništa ne gubite – ništa što biste želele da zadržite.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

negativne emocijestreszdravljezenezivot
Komentari (2)
Dodaj komentar
  • Nataša Gajić

    Ova rečenica mi se dopada: Ništa ne gubite – ništa što biste željeli da zadržite. Čim mislite da nekom promjenom i intervencijom na sebi ili u vezi sebe, odbacivanjem nečega, odlaskom od nečega ili samo izlaskom iz nečeg što nas opterećuje, a što ima svoj oblik, ovaploćenje i opipljivo je, čim „osjetimo“ kao da gubimo i dio sebe i svog dotadašnjeg načina življenja i prihvatanja stvari, odustajemo od rasterećenja. Bez razloga zatim kažnjavamo sebe zbog nećeg što nismo dobili, uspjeli, dovršili, dali, u stvari ispunili do kraja. Pa opet iz početka, ko zna do kada, napeti i bez mira u sebi i sa sobom; problem jeste zbog „drugih u nama, ali u nama jer smo bez inicijative da učinimo pr(a)vi korak, poslije sve ide lako i samo po sebi. Nade ima kad neko misli ovako kao vi, opuštajuće bez greške.

  • Ljiljana Dačić

    Uz sve to probajte i muziku koja vam prija. Ja slučam klasiku: Baha, Vivaldija i Mocarta. Fenomenalno deluje. S obzirom na to da imam troje maloletne dece, da sam samohrani roditelj koji jedva izlazi na kraj sa problemima, verujte mi da ova terapija deluje. Bolje to, nego lekovi za smirenje.