Otaljavanje posla dok je šef odsutan

Ukoliko redovno „crkavate“ od posla, veliko je iskušenje, jednom kad se šef udalji (otputuje na službeni put ili na odmor), da samo otaljate ono što imate i da svoj trud svedete na minimum. Loša ideja!
Problem s „hvatanjem krivine“ je to što i suviše lako možete biti uhvaćeni. Može se desiti da vas neko istužaka šefu, ali i ne mora; krivinu ipak većina voli da hvata kad god može, pa vas neće tužakati ako i vi ćutite o njima. Međutim, ako je šef iole sposoban, on će imati način da zna da li ste njegovo odsustvo koristili za lenčarenje (ako ništa drugo, videće koliko je posla stvarno obavljeno u njegovom odsustvu), i ako jeste, neće na to gledati blagonaklono – a svakako vam to neće biti preporuka za napredak u karijeri. Plus, ako dođe do „odstranjivanja viškova“ iz firme, u viškove će vrlo verovatno biti ubrojani oni koji koriste svaku priliku da dremaju na radnom mestu.
Umesto otaljavanja posla, nije loše zasukati rukave i, dok vam šef nije tu, uredno obaviti sve što treba da se obavi i, ako je moguće (ako možete da izdržite napor), pitati i za neki dodatni zadatak. Kada se šef vrati, ako ne sazna od drugih koliko ste bili vredni, nađite način da mu se sami pohvalite – recimo, tako što ćete mu poslati mejl u kome je uredno popisano šta ste sve obavili u njegovom odsustvu. Ako vam se čini da bi takav mejl bio nametljiv, ne brinite, nije – samo šefa uredno obaveštavate o onome što se dešavalo u njegovom odsustvu, a za šta ste bili zaduženi vi.
Na taj način, o vama se stiče utisak da ste saradnik od poverenja, a ne samo neko ko će da bilo kako zbrlja povereni zadatak. Dobri šefovi umeju to da cene, pa ćete u nekom trenutku biti adekvatno nagrađeni (povišicom, dodatnim slobodnim danima, napredovanjem…). Vaš šef, nažalost, nije od onih koji umeju da cene predan rad i lojalnost? Potrudite se da u radnoj biografiji možete da navedete solidan spisak zasluga za firmu – a onda se bacite u potragu za drugom firmom, u kojoj će vaš rad biti vrednovan na adekvatan način.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

sefslobodni danizenakarijeraodmorpovišicaposaorad
Komentari (0)
Dodaj komentar