Pranje mašine za veš

Pranje mašine za veš nekome može da zazvuči kao pranje sapuna ili deterdženta, dok će neko drugi reći: "Naravno, obrišem mašinu, očistim one delove za koje u uputstvu piše da ih treba očistiti". Takvo čišćenje mašine je u redu, ali nije uvek dovoljno. Na šta mislimo?
Mislimo na to da je i mašinu za veš povremeno potrebno temeljno oprati. U toku upotrebe u njoj se nakupe naslage deterdženta i kamenca, a od tih naslaga na rublju koje ste upravo oprali mogu da se pojave grudvice nečistoće. To vas, naravno, može i te kako iznervirati – upravo ste oprali veš, kakva je to sad prljavština na njemu! Ovakve iritirajuće situacije možete izbeći time što ćete povremeno oprati mašinu za veš – evo i kako.
U mašinu sipajte litar do dva sirćeta (ne esencije!) i uključite program za pranje na 30 stepeni. Pustite mašinu da taj program istera do kraja, zajedno s ispiranjem. Tako će svi delovi mašine, zajedno s crevom, biti dobro oprani i delimično čak i dezinfikovani. Sirće je dobro za čišćenje takvih stvari – kao što verovatno znate, sirće može sasvim lepo da se iskoristi za poliranje escajga koji je izgubio sjaj.
Bojite se da tako postupite, da vam se posle toga rublje ne bi osećalo na sirće? Ne brinite, to se neće desiti, samo neko vreme ostavite otvorena vrata od mašine nakon što ste je oprali. Miris na sirće vrlo brzo izvetri.
Koliko često treba obavljati ovaj postupak? Ne posebno često; teško je dati neki uopšten odgovor, jer to zavisi od toga koliko često koristite mašinu za veš i kakvog je kvaliteta voda koja u tu mašinu ide. Postoji jedan siguran način: čim na vešu nakon pranja primetite grudvice nečistoće koje ne bi trebalo da su tu, vreme je za pranje mašine za pranje veša. Možda zvuči šašavo, ali veš opran u tako očišćenoj mašini zaista bude čistiji.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

kamenacmašinapranjesirćeveš
Komentari (0)
Dodaj komentar