Prejedanje radi tešenja prijatelja

Jedenje u društvu dragih osoba je omiljena zanimacija mnogih, samo što to nekad postane krajnje problematično, jer dovede do takvog viška kilograma da ozbiljno ugrožavate svoje zdravlje. A teško da ćete time što oštetite svoje zdravlje pomoći ikome.
Recimo, prijateljici se desilo nešto loše. Ostavio ju je muškarac s kojim je izlazila, za koga se nadala da će biti i nešto ozbiljno s njim. Kao dobra prijateljica, odmah ste tu da je podržite – odvedete je nekud na dobru hranu, ili spremite dobru hranu za vas dve, ili jednostavno krene razgovor i njeno jadanje, uz razgovor nešto i jedete, dok ste zanete pričom, i ne primetite koliko ste pojele… I tako svaki put kad se nekoj dragoj osobi desi nešto loše, i nju i sebe tešite gomilom hrane. A onda se nervirate što ne možete više da uđete u staru garderobu, što se pozadi i u bokovima širite, što postajete sve krupnije… Vremenom, višak kilograma vam ugrožava i zdravlje.
Mada za svaku naviku postoji i odvika, ove navike je veoma teško osloboditi se. Tu se ne radi samo o hrani kao takvoj, već je zajedničko jedenje način iskazivanja brige i podrške, i ako biste samo odbile da se prejedate s prijateljicom svaki put kad ona ima neku krizu, ona bi mogla da to shvati kao da odbijate i da je podržite. A opet, znate i same da vam šteti da toliko jedete – možete sebe da tešite time da ćete to sagoreti vežbanjem, samo što vrlo dobro znate da je vaš jedini oblik vežbanja odlazak do prodavnice i nazad.
Šta učiniti? Umesto da samo ukinete zajedničko prejedanje i time povredite prijateljicu, zamenite ga nekom zdravijom navikom. Povedite prijateljicu u šetnju ili na džoging; umesto kafe sa mnogo šećera i još više šlaga, pripremite zeleni čaj. Ako vam je obema baš do grickanja nečeg, neka to bude hrana koju ne čine "prazne kalorije", recimo, očistite nešto šargarepe, ona je zgodna za grickanje, ima slatkast ukus pa može da zadovolji želju za slatkim, a teško da ćete se od toga ugojiti.
Ovako nešto nije uvek lako sprovesti u delo, ali bi vremenom moglo da upali, a na taj način biste još bolje pomogle i prijateljici i sebi.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

prejedanjetesenje prijateljazene
Komentari (0)
Dodaj komentar