Prilagodite se godišnjem dobu

Postaje hladno; kao što svi znamo (čast izuzecima), biće još hladnije. Koliko razmišljate o tome? Ne mislimo samo na to da se utoplite i zagrejete stan – to je očigledno, pošto će vam vrlo brzo biti hladno ukoliko to ne učinite – već i na to da su nega lica, kose i tela nužno drugačiji leti nego zimi. Ukoliko se još niste setili toga, mi smo tu da vas podsetimo.

Uobičajena je zabluda da se kosa leti manje masti nego zimi. Zapravo, zbog hladnoće će se lučiti više masti, jer je masni sloj prirodna zaštita od hladnoće; pored toga, ukoliko priličan deo vremena nosite kapu, kosa će vam se znojiti pod njom. Rešenje je jednostavno: ne menjajte navike u pogledu pranja kose – perite je onda kada se isprlja. Dodatni problem u vezi s hladnoćom i nošenjem kape je to što oni mogu oštetiti kosu i učiniti je osetljivijom; ukoliko mislite da bi i vaša kosa mogla da „nastrada“ na ovaj način, tokom zime upotrebljavajte neku zaštitnu kolekciju napravljenu za ovo vreme.
Najveći problem zimi su lice i usne – ne možete ih baš potpuno prekriti, pa usne ispucaju, a i lice pati zbog hladnoće. Za usne je uglavnom dovoljna redovna upotreba grožđane masti ili karmina sa zaštitnim supstancama. Kad je reč o licu, treba mu posvetiti dodatnu pažnju. Pazite da ga ne isušite preteranim čišćenjem, jer je uloga viška masti zapravo zaštitna; pored toga, ma koliko vam leti fantastično odgovarala neka predivna hidratantna krema, zimi ona može biti pogubna – vlaga na vašem licu bukvalno se može pretvoriti u komadiće leda, što će vam prilično oštetiti kožu. Umesto nje, koristite neku sa uljanom osnovom, naročito ako planirate duži boravak na hladnom.
Slična, mada nešto blaža, jeste situacija i sa telom. Blaža, jer je telo ipak pokriveno odećom, pa je i mogućnost zamrzavanja vode na njemu manja (ukoliko ste u situaciji da vam se vlaga na telu zamrzava, imate znatno hitnije probleme od nege kože). Ipak, dodatna nega nije na odmet – sada je pravo vreme da isprobate uljane kupke, a po potrebi, i da mleko za negu tela zamenite uljem sa istom namenom.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

ispucalakožasmrzavanjehladnoća
Komentari (0)
Dodaj komentar