Primaju i šalju poruke dok razgovarate s njima

Situacija iz naslova desila se mnogima: razgovarate s nekim, a taj neko istovremeno prima i šalje poruke preko mobilnog telefona. Takvo ponašanje ume prilično da iznervira, a opet, vikanjem ili svađom teško da biste postigli išta pozitivno.
Neki za takvo nepristojno ponašanje optužuju tinejdžere, ali daleko od toga da se samo oni tako ponašaju – takvo ponašanje nema veze s godinama, već s vaspitanjem, kao i s tim koliko je neko zavisan od SMS poruka (da, to postoji kao zavisnost). Tipična situacija bila bi da vi razgovarate s tom osobom, a kako njoj stigne signal da joj je stigla poruka, odmah mora da proveri šta je, kao i da odgovori, pa onda stigne nova poruka, pa opet odgovori… Čak se i ne izvini za takvo ponašanje, ne zamoli vas da sačekate dok ne obavi to što ima, već i dalje "učestvuje u razgovoru" – samo što imate osećaj da pojma nema o čemu razgovarate.
Da ne bude zabune, naravno da ima situacija kada se mora odmah pogledati kakva je poruka stigla i odgovoriti na nju. Recimo, ima lekara koji često moraju da odgovaraju na poruke ili menadžera. Ili je nekome bolesno dete ili već neko bolestan kod kuće. Samo, kad postoji takva situacija, pristojno je izviniti se, završiti ono što je potrebno, a zatim se vratiti razgovoru, a ne da se u razgovoru praktično i ne učestvuje.
Šta vi da radite kad se neko tako ponaša prema vama? Ukoliko se radi o vašem detetu, možete ga upozoriti da je takvo ponašanje nepristojno, ali bilo bi neučtivo tuđoj deci ili odraslim osobama ispravljati manire. Ono što vam tada preostaje jeste da im kažete da vidite da su zauzeti i da ćete razgovarati onda kad budu imali vremena za to – i otići.
Možda će primetiti šta ste učinili, a možda i neće. Makar se više nećete osećati kao da razgovarate same sa sobom.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

ignorisanjenepristojnostporukerazgovor
Komentari (0)
Dodaj komentar