Put avionom i ručni prtljag

Uz rastući strah od terorizma, u velikom broju zemalja uvedena su nova pravila kad se radi o unošenju ručnog prtljaga u avion, da bi se izbeglo unošenje nečega što se može iskoristiti za napad. Pravila su izmenjena i kod nas i korisno ih je znati unapred.
Ručni prtljag i inače nije predviđen za to da u njemu ponesete tri tone stvari – a sada je ono što možete poneti prilično ograničeno i mora biti vidljivo. Zato se savetuje da ponesete samo ono najneophodnije, naročito kada se o tečnim artiklima radi, a pod tečnim artiklima se podrazumevaju parfemi, sprejevi, maskare, kreme, losioni, gelovi, ulja, paste, bočice pod pritiskom (kao one s kremama za brijanje, pene, dezodoransi), supe, sirupi, jogurti, voda i druge vrste pića.
Pravilo za tečne artikle jeste da smete da ih unesete u ručnom prtljagu, ali nijedan od navedenih ne sme, pojedinačno, da ima više od 100 ml, dok ukupna zapremina svih tečnih artikala koje unosite u ručnom prtljagu ne sme da pređe jedan litar. Tečni artikli moraju da budu odvojeni od ostatka ručnog prtljaga i upakovani u providnu plastičnu kesu veličine 20 x 20 cm sa zip zatvaračem ili žlebom. Ukoliko nešto od tečnih artikala kupite na aerodromu, u djuti-fri šopu, smete i to da unesete, ali upakovano u providnu kesu koja je zapečaćena i ne sme da se otvori do krajnje destinacije. U toj istoj kesi mora da bude i fiskalni račun za kupljenu robu, i to isključivo s datumom dana putovanja.
Ako putujete s bebom, smete da unesete određene količine hrane za bebe, u zavisnosti od trajanja leta. Dozvoljeno je i unošenje lekova u obliku tečnosti, gelova ili aerosola, ali samo onim putnicima koji ih lično koriste i to mogu da dokažu lekarskim nalazom. Ako se ovih propisa ne pridržavate, navedeni artikli će vam biti oduzeti – zato je bolje biti unapred spreman, kako vam ne bi oduzeli neophodan lek ili vam bepče ne bi ostalo gladno.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

avionprtljagputovanjerucni prtljag
Komentari (2)
Dodaj komentar
  • Branko Kostić

    Ako Amerikanci počnu da idu natraške, da li ćemo i mi to uvesti kao obavezno pravilo?

  • Dejan Dragić

    Zaista je teško sa ručnim prtljagom, naročito ako putujete u London ili iz Londona. Putovanje zbog toga pomalo postaje mora. Ja moram sa sobom da nosim računar i, naravno, njegove dodatke koji uvek moraju da budu izvađeni i pregledani (ovo upozorenje ćete naći na mnogo mesta na aerodromu)Izbegavajte sitan, metalni novac i ključeve, jer vas uredno kontrolišu ručnim skenerom. Tada praznite džepove, ručno vas detaljno kontrolišu, a često i teraju da se izujete. Frankfurtski aerodrom nije mnogo bolji. Čim ste sišli iz aviona i ušli u aerodromsku zgradu, odmah kreću sa temeljnim ručnim skeniranjem i temeljnim pregledom ručnog prtljaga, bez obzira na to što ste pre ulaska u avion detaljno pregledani, i bez obzira na to što vam sledeći avion poleće ubrzo. Meni se desilo da sam zbog takvog pregleda zakasnio na sledeći avion. Morate voditi računa i o vizi, jer ako vam se desi ovako nešto, ništa vam neće značiti to što će vam avio-kompanija platiti hotel i sve troškove.