Razlozi da ne ostavite bakšiš

Stvar je pristojnosti, kada obedujete u restoranu, da ostavite bar neki bakšiš kao nagradu za dobru uslugu – ostavlja vrlo ružan utisak kada neko čašćava veliku grupu ljudi, potroši veliku sumu novca, a ne ostavi nikakav bakšiš. Međutim, postoje i situacije kada je normalno da ne ostavite ništa preko iznosa na računu koji dobijete.
Nekada se dešava da je kelner neljubazan, beskrajno spor ili prljav (bilo da se radi o neprijatnom mirisu, prljavoj uniformi, prljavom telu, ili prljavom priboru za jelo). Tada je normalno ne ostaviti bakšiš, jer je bakšiš nagrada za dobru uslugu, koja je u ovom slučaju izostala. Može se desiti da su u kuhinji spori pa vam zato još uvek ne stiže hrana, ali će se dobar konobar izviniti zbog toga, i pobrinuće se da su vam čaše s pićima uvek pune (osim ako vi ne odbijete piće). On ne može da natera osoblje iz kuhinje da požuri, niti da natera jelo da se skuva brže, ali može da se potrudi da vam čekanje lakše padne.
Dešava se i da konobar nije dovoljno dobro upoznat s menijem, kao i da ne ume ništa s tog menija da vam preporuči. Ili zaboravi da vas pita kakav preliv želite uz salatu ako je moguće birati, ili vam ne kaže da uz određeni obrok nešto dobijate gratis. Nekada je to nemarnost, a nekada se radi samo o tome da je on nov na tom poslu i još uvek nije sve naučio – u oba slučaja nezadovoljna mušterija neće ostaviti bakšiš.
Može se desiti i gomila drugih stvari koje nisu krivica konobara. Na primer, kuvari loše pripreme jelo (što je i dalje bolje nego da se tim jelom otrujete, ali svejedno nije nešto što želite da nagradite), u restoranu bi moglo da bude mnogo muva ili da podovi ili zidovi budu prljavi, možda vas oni koji sede u vašoj blizini guše duvanskim dimom ili su suviše bučni… Na većinu takvih stvari konobar ima mali ili nikakav uticaj, ali kada dođe vreme da mušterija plati račun, nezadovoljna manjkavostima, neće ostaviti bakšiš.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

bakšišnagradarestoranuslugažene
Komentari (0)
Dodaj komentar