Šetnja, samo onako

Šetnja je aktivnost koju mnogi preporučuju – zbog zdravlja, zbog opuštanja, zato što je prijatna i nije naporna. Međutim, mnogo je onih koji se osećaju krivim ako samo šetaju i ništa ne obavljaju pri tom – a ne bi trebalo zbog toga osećati krivicu.
Kao što se mnogi osećaju krivim ako ne rade ništa, samo su opušteni i odmaraju se, tako se mnogi osećaju krivim i ako samo šetaju, bez nekih dodatnih aktivnosti. Da peške odu do samoposluge i dotegle količinu potrepština koja bi opteretila i brdskog magarca, to je u redu. "Prošetati" do pošte i tamo obaviti ono što imate, ili do lekara pa sedeti nekoliko sati u čekaonici, i to je u redu. Ili, bar, prilikom šetnje ulaziti u razne radnjice i ponešto negde i kupiti. Ali, samo se šetati, posmatrati okolinu, ljude, prirodu (ako je šetnja u prirodi), slušati ptice, posmatrati zgrade, to već nije u redu. Pa ne možete samo tako da šetate i ne radite ništa! Morate makar da pričate mobilnim, proveravate poruke ili nešto slično!
Ne, ne morate. Ne morate konstantno da budete nečim uposleni, niti šetnja mora da bude s nekim ciljem (da stignete do samoposluge i kupite gomilu stvari, recimo). Sasvim je u redu i da šetate samo onako, opuštanja radi – u redu je, i veoma je korisno, takođe.
Danas se većina ljudi premalo kreće, i nema ni dovoljno snage za neku veću fizičku aktivnost. Šetnja je tu odličan izbor – nije naporna, a ipak vam omogućava da se pokrenete. Osećate se obaveznim da još nešto radite dok šetate, sama šetnja nije dovoljno korisna? Greška – već i samim tim što šetate, vi pokrećete mišiće, poboljšavate rad pluća i srca, doprinosite svom zdravlju. A ako uz to ne radite ništa dodatno, već puštate misli da vam slobodno lutaju, uz šetnju se i odmarate, "punite baterije", omogućavate sebi da skupite snagu za nove obaveze. I, nimalo nebitno, uživate.
Bez stida ako vam šetnja nije samo deo neke obaveze, ako jednostavno šetate i ništa drugo ne obavljate! Time činite mnogo dobrog za sebe – i, posredno, i za druge, jer više možete da pružite kad ste odmorni, dobrog zdravlja i raspoloženi. Ako ne očekujete neki hitan poziv, nije loša ideja ni tokom šetnje isključiti mobilni – kome ste neophodni, naći će vas kasnije, zaista nema mnogo toga za šta neizostavno morate smesta da saznate.
Prošetajte se, i uživajte!

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

bez ciljarelaksacijašetnjazene
Komentari (0)
Dodaj komentar