Smeh donosi olakšanje

Niko baš ne uživa u tome da se razbesni, a opet, svakome se to nekad desi. Reakcije na bes su različite; ono što bi veliki broj ljudi voleo jeste to da jednostavno ne bude toliko ljut. Jedan od mogućih načina da pomognete sebi jeste da zamislite nešto smešno.
Kako to pomaže? Tako što, maltene, sami sebe iznenadite, a pored toga skrenete sebi misli s onoga što vas čini ljutim na nešto drugo, i to na nešto zabavnije i lepše. Nažalost, ovo rešenje nije uvek pogodno, jer može da dovede do toga da se osmehnete, zakikoćete, glasno nasmejete – prilično nezgodno ako ste, recimo, ljuti zato što vas šef kritikuje; tada bi šef mogao da pomisli da se smejete njemu, što bi moglo da vam napravi dodatne probleme.
Međutim, ako niste u takvoj situaciji, ako osmehom ili smehom nećete naškoditi sebi, evo šta možete pokušati. Jedan od najčešćih predloga jeste da osobu koja vas nervira zamislite kao da se gola-golcata našla pred mnogo ljudi; ukoliko bi vam bilo neprijatno da zamislite tako nešto, možete pokušati i s idejom te osobe u odeći koja joj nikako ne bi stajala, premala odeća, prevelika odeća, kostim klovna, kostim pileta, čipkana spavaćica uz čipkanu noćnu kapicu, kostim Crvenkape… Malo je teško ostati ljut ako zamislite tako nešto.
Možete se setiti i nečega što vas uvek nasmeje, neka smešna scena iz vašeg ili tuđeg života, najluđa i najsmešnija scena iz vaše omiljene komedije, nešto te vrste. Ili scena iz ozbiljnog filma, ali u smešnoj varijanti – na primer, uvodna scena iz filma "Kum", izvedena kao muzička tačka, kao da se radi o mjuziklu. Podsećanjem sebe na nešto što vas uvek nasmeje, a što nema veze s trenutnom iritirajućom situacijom u kojoj se nalazite, sebi skrećete pažnju s osećaja besa, plus, dok razmišljate o nečemu smešnom ili luckastom, zaista nije lako istovremeno osećati bes.
Ne kažemo da će vam to rešiti samu situaciju u kojoj se nalazite. Neće. Ali bi moglo da vam pomogne da se osetite znatno bolje, što puno znači, plus, posredno, nekada i pomogne u rešavanju problema.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

osmeh olaksanjezenezivot
Komentari (0)
Dodaj komentar