Svež dah

Naravno, svi mi želimo da imamo svež, prijatan dah – samo, nemamo ga baš uvek. Dodatan problem ume da bude to što nećemo uvek osetiti da nam je zadah neprijatan – ali oni oko nas hoće. Kao što znate, neprijatan zadah nekada je znak samo loše higijene usne šupljine, ali može da bude i znak nekog oboljenja. Ukoliko neprijatan zadah uporno traje nedeljama, bila bi dobra ideja da posetite lekara.
Istraživanja su pokazala da se uzrok pojave zadaha u ustima u 90 odsto slučajeva krije u usnoj šupljini i ždrelu – bakterije koje se nakupljaju na zubima, jeziku ili u udubljenjima u usnoj duplji oslobađaju izvesne gasove. Ako je to slučaj, od pomoći može da bude čak i jedan gutljaj vode, čaja ili kafe. Pomažu i tečnost za ispiranje usta, pastile ili žvakaće gume bez šećera i, naravno, temeljno pranje zuba i jezika dobrom pastom i još boljom četkicom za zube.
Nažalost, stvari nisu uvek tako jednostavne ni lako rešive. Ako se pojavi "miris" sličan onome koji ispuštaju pokvarena jaja, moguć uzrok je hronična upala pluća. Ukoliko nečiji dah miriše na aceton, moguće je da ta osoba ima dijabetes, a ukoliko se radi o mirisu koji podseća na miris ribe (a osoba nije jela ribu), moguće je da ta osoba pati od poremećaja u funkcionisanju bubrega.
To su, razume se, ozbiljniji problemi, koje nikakva četkica ni pasta za zube ne mogu rešiti. Neprijatan miris se i dalje može zakamuflirati pastilama ili žvakaćim gumama bez šećera, ali to služi samo tome da ne stvaramo neprijatnosti onima oko nas – svakako bi trebalo posetiti lekara i ustanoviti postoje li zaista neke ozbiljnije tegobe koje zahtevaju poseban tretman i lečenje.
Nadamo se da vas nismo previše zabrinuli – kao što smo rekli, mada neprijatan zadah iz usta može biti signal ozbiljnijeg zdravstvenog poremećaja, u 90 odsto slučajeva ne radi se ni o čemu ozbiljnom i sasvim je dovoljno redovno i temeljno održavanje higijene usne šupljine.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

dahusna šupljinaustazadahzubi
Komentari (0)
Dodaj komentar