Ukloniti vodu iz ušiju

Mnogima se prilikom tuširanja, kupanja ili plivanja desilo da im voda uđe u uvo, da ne uspevaju lako da je izbace, i da to izazove veoma neprijatan osećaj, nekad i bol. Nekad se to desi i deci, koja onda od vas očekuju pomoć. Evo nekih predloga kako sa tim da izađete na kraj.

Jedan način jeste da malo tople (mlake, nipošto pretople!) vode sipate u pipetu, a zatim iz pipete u uvo u koje je ušla voda (to uvo treba da bude okrenuto naviše). Sačekajte dve do tri sekunde, zatim brzo okrenite glavu tako da je uvo u kome je voda okrenuto ka podu. Proces ponovite dok sva voda ne izađe iz uveta.

Drugi način jeste da napravite mešavinu koja je pola alkohol, a pola sirće. Dve do tri kapi te mešavine pipetom sipajte u uvo u kome je voda. Mešavina bi, zajedno s vodom, trebalo da ispari za nekoliko minuta.

Možete pokušati i da ležite tako da vam uvo u kome je voda bude okrenuto naniže, na jastuku. Gravitacija bi mogla da učini svoje i da voda za nekoliko minuta iscuri.

Još jedna mogućnost jeste da tu vodu isušite fenom za kosu. Ako ćete to da pokušate, budite oprezne; fen treba da bude na najnižoj temperaturi, i pazite da ga ne držite preblizu licu i da se ne opečete.

Spasioci nekad primenjuju sledeći metod: ako je voda, recimo, u levom uvetu, skakućite na levoj nozi, glave nagnute tako da levo uvo „gleda“ naniže, dok voda ne iscuri iz njega.

Možete pokušati i s antiseptičkim kapima za uši, naročito ako vam je voda već neko vreme u uvetu i plašite se infekcije. Sipajte dve do tri kapi u uvo, i okrenite uvo naniže. Voda bi trebalo da iscuri zajedno sa kapima.

Ukoliko ništa od navedenog ne pomogne, obratite se lekaru za pomoć. Još nešto: voda u uvetu uglavnom napravi probleme ukoliko u ušima imate mnogo ušne masti. Redovno čistite uši štapićima napravljenim za to (naravno, nikako preagresivno), pa će vam, čak i ako vam voda uđe u uši, to praviti znatno manje probleme i biće lakše izbaciti je.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

neprijatnostvodavoda u ušimažene
Komentari (3)
Dodaj komentar
  • Anonimni

    Jedini pravi medicinski način je sipajte 3% hidrogen, pustite da krene da se peni, a to čujete kao da šušti, onda okrenete to uvo ka podu, izbacite hidrogen, pa sve tako dok voda ne nestane. Problem sa ovim je ako se voda ne izbaci, često se to uvo upali, pa se problem mora rešavati lekovima. Pošto sama imam ovaj problem, ovako ga rešavam.

  • Nikola

    Hidrogen 3% takođe pomaže.

  • Hasib

    Skačući na jednoj nozi, voda je ispala!