Ukloniti vodu iz ušiju

Mnogima se prilikom tuširanja, kupanja ili plivanja desilo da im voda uđe u uvo, da ne uspevaju lako da je izbace, i da to izazove veoma neprijatan osećaj, nekad i bol. Nekad se to desi i deci, koja onda od vas očekuju pomoć. Evo nekih predloga kako sa tim da izađete na kraj.

Jedan način jeste da malo tople (mlake, nipošto pretople!) vode sipate u pipetu, a zatim iz pipete u uvo u koje je ušla voda (to uvo treba da bude okrenuto naviše). Sačekajte dve do tri sekunde, zatim brzo okrenite glavu tako da je uvo u kome je voda okrenuto ka podu. Proces ponovite dok sva voda ne izađe iz uveta.

Drugi način jeste da napravite mešavinu koja je pola alkohol, a pola sirće. Dve do tri kapi te mešavine pipetom sipajte u uvo u kome je voda. Mešavina bi, zajedno s vodom, trebalo da ispari za nekoliko minuta.

Možete pokušati i da ležite tako da vam uvo u kome je voda bude okrenuto naniže, na jastuku. Gravitacija bi mogla da učini svoje i da voda za nekoliko minuta iscuri.

Još jedna mogućnost jeste da tu vodu isušite fenom za kosu. Ako ćete to da pokušate, budite oprezne; fen treba da bude na najnižoj temperaturi, i pazite da ga ne držite preblizu licu i da se ne opečete.

Spasioci nekad primenjuju sledeći metod: ako je voda, recimo, u levom uvetu, skakućite na levoj nozi, glave nagnute tako da levo uvo „gleda“ naniže, dok voda ne iscuri iz njega.

Možete pokušati i s antiseptičkim kapima za uši, naročito ako vam je voda već neko vreme u uvetu i plašite se infekcije. Sipajte dve do tri kapi u uvo, i okrenite uvo naniže. Voda bi trebalo da iscuri zajedno sa kapima.

Ukoliko ništa od navedenog ne pomogne, obratite se lekaru za pomoć. Još nešto: voda u uvetu uglavnom napravi probleme ukoliko u ušima imate mnogo ušne masti. Redovno čistite uši štapićima napravljenim za to (naravno, nikako preagresivno), pa će vam, čak i ako vam voda uđe u uši, to praviti znatno manje probleme i biće lakše izbaciti je.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.